Загалом 76% опитаних учителів хоча б раз користувалися ШІ і половина з них мали позитивний досвід взаємодії. Кожен другий вчитель вважає, що ШІ змінить освітній процес у найближчі роки.

Такими стали результати дослідження, яке провели Projector Creative & Tech Institute та Мала академія наук України за підтримки дослідницької компанії Factum Group Ukraine.

Усі отримані результати спираються на досвід використання ШІ в освітньому процесі або його відсутність серед опитаних учасників. Так, практично всі опитані вчителі чули про сервіси ШІ. При цьому 7 із 10 користувалися принаймні одним з них за останні 6 місяців. Освітяни зазначають, що використовують сервіси ШІ у своїй діяльності для підготовки до занять, створення тестів для домашнього завдання, під час проведення уроків, для перевірки знань учнів і навіть у позакласній роботі. Інструменти ШІ на своїх уроках активно використовують як учителі точних дисциплін (інформатики, фізики, математики), так і гуманітарних — англійської мови, зарубіжної літератури, історії та української мови.

37% вчителів так чи інакше вже залучали школярів до використання ШІ, а 49% планують зробити це в майбутньому. Натомість у блоці анкети про бажання радити технологію іншим, 39% опитаних не планують напряму радити учням використовувати ШІ в навчанні.

Найпопулярнішим сервісом штучного інтелекту (ШІ), з яким добре знайомі обидві аудиторії, очікувано став ChatGPT. Рівень знання серед учнів дещо вищий, ніж серед учителів (76% проти 68% відповідно). На другому місці за рівнем популярності серед опитаних  інструмент ШІ від проєкту «На Урок». Про цей сервіс знають 49% опитаних вчителів, рівень знання серед учнів — 35%. І вчителі, і учні значно менше обізнані про такі відомі міжнародні сервіси сервіси ШІ, як Grammarly, Bard Google, Midjourney, Notion AI та Stable Diffusion.

До опитувань долучилися освітяни й учні з усіх регіонів, окрім окупованих росією територій. Інформаційну підтримку дослідження надало Міністерство освіти і науки України. В опитуванні, яке тривало протягом вересня-жовтня 2023 року, взяли участь понад 3 тисячі українців. Серед них 1747 учителів та 1443 школярі (учні 8–11-х класів). Анкети учасники заповнювали онлайн. Форми з опитувальниками поширювалися через базу розсилки Малої академії наук України та партнерських освітніх організацій, а також на сторінках організаторів дослідження та Міністерства освіти і науки України в соцмережах.

Поділитися цією статтею