Відсоток учнів у закладах України, керівники яких повідомляють про брак педагогічних кадрів, зріс порівняно з 2018 роком з 20 до 30%.

Про це стало відомо з Національного звіту PISA 2022.

В Україні, як і в середньому по країнах ОЕСР*, дефіцит педагогічних кадрів є більш поширеним явищем, ніж невідповідність або низька кваліфікація штатних педагогічних працівників.

З іншого боку, типовий 15-річний підліток в Україні відвідує заклад освіти, у якому 42% вчителів проходили курси підвищення кваліфікації протягом трьох місяців перед тестуванням PISA. Це нижчий показник, ніж у середньому по країнах ОЕСР* (52%), але вищий, ніж у минулому циклі (22%). Активніше підвищують кваліфікацію вчителі закладів з високим соціально-економічним статусом та закладів у великих містах.

Кожен п’ятий учень в Україні навчається в закладі, керівник якого вважає, що негативні фактори, пов’язані з учителями (їх відсутність на занятті, непідготовленість, ігнорування потреб учнів, суворість, неготовність до змін), впливають на навчання учнів. Водночас в Україні більшість учнів (80%) відчувають свою приналежність до закладу освіти і лише незначна частина учнів почуваються самотніми, перебуваючи там. Більшість учнів погоджуються з тим, що вчителі ставляться доних доброзичливо, з повагою, цікавляться їхніми справами та переймаються, щоб у них було все добре.

Що таке PISA. Міжнародне дослідження якості освіти PISA, започатковане ОЕСР* у 1997 році, оцінює грамотність 15-річних учнів у таких ключових освітніх галузях, як читання, математика та природничо-наукові дисципліни, і визначає ступінь оволодіння підлітками здатністю застосовувати свої знання й уміння в реальних життєвих ситуаціях. На сьогодні було проведено вісім циклів PISA. Нині триває підготовка до дев’ятого циклу, основний етап якого заплановано провести у 2025 році.

Як відбувалося дослідження. Упродовж жовтня 2022 року понад 3800 учнів зі 164 закладів освіти України пройшли двогодинне тестування з математики, читання, природничо-наукових дисциплін і креативного мислення. Україна стала першою країною, яка спромоглася провести це дослідження під час повномасштабної війни.

*ОЕСР — Організація економічного співробітництва та розвитку, що об’єднує 37 країн світу, більшість з яких є країнами з високим доходом громадян і високим індексом людського розвитку і розглядаються як розвинені.

Поділитися цією статтею