Частка опитаних українців, що спілкуються в побуті українською мовою, становить 65%. У квітні 2022 року державною мовою в побуті спілкувалися близько 53% респондентів, а вже за рік їхня кількість збільшилася до 61%.

Про це пишуть у компанії Gradus Research. Такими є результати опитування в межах проєкту «Градус суспільства під час війни», яке проводили 20–23 грудня 2023 року.

Натомість 33% досі використовують у побуті російську мову. Також Gradus Research запитали в українців, якими вони бачать терміни відновлення України, чи працюють наразі та які емоції відчувають найбільше останнім часом.

Зокрема, 55% респондентів зазначають, що в їхньому житті останнім часом переважає втома — під час попередньої хвилі опитування у квітні 2023 року такий стан декларували 50% опитаних. Серед інших найпоширеніших станів опитаних переважають напруженість (43%), роздратування (32%), безсилля (31%), розчарування (29%), обережність (28%), страх (28%) та гнів (25%).

Це вже дев’ята хвиля дослідження настроїв українців від початку повномасштабного вторгнення.

«Результати останньої хвилі дослідження продемонстрували, що українці все більше відчувають втому та безсилля через невизначеність і мінливість війни. Але попри таке емоційне напруження, вони активно повертаються до роботи й будують плани на майбутнє. До того ж українці все більше спілкуються українською в побуті, що свідчить про посилення національної свідомості й згуртованості», — зазначила Євгенія Близнюк, соціологиня, засновниця та директорка дослідницької компанії Gradus Research.

Детальніше
Поділитися цією статтею