91% опитаних школярів знають про ШІ-сервіси, а 85% — хоча би раз їх використовували, і третина з них робить це мінімум щотижня. 6 із 10 учнів вже використовували сервіси ШІ для підготовки домашнього завдання. Також близько 40% зазначають, що використовували ШІ в роботі на уроках (зокрема, для виконання самостійних робіт).

Такими стали результати дослідження, яке провели Projector Creative & Tech Institute та Мала академія наук України за підтримки дослідницької компанії Factum Group Ukraine.

В окремих анкетах діти анонімно зізнавалися, що користуються інструментами ШІ для списування, здебільшого для підготовки завдань з гуманітарних дисциплін. Порівняно з іншими, ця мета виктористання ШІ серед учнів посідає останнє місце за популярністю. Крім цього, деякі діти пояснюють, що штучний інтелект допомагає генерувати текстові заголовки або ідеї, якими вони в подальшому користуються для власної творчої роботи. Також ШІ допомагає школярам з конспектуванням та уточненням даних, які було упущено на уроці, що, на думку дітей, значно економить їхній час. Окрім навчальної діяльності, діти зазначали, що використовують ШІ для систематизації інформації, саморозвитку, пошуку ідей тощо.

«Сьогодні понад три чверті вчителів та учнів уже мали досвід роботи із ШІ. Їхні спільні дослідження можливостей та обмежень технологій допоможуть адаптувати та вдосконалювати освіту в Україні. Ми сподіваємося на більше використання ШІ в освітніх програмах не тільки у форматі додаткових курсів, а й для зміни принципів вивчення класичних точних та гуманітарних дисциплін на користь викладання із залученням штучного інтелекту», — коментує Денис Суділковський, Chief Innovations Officer у Projector AI Lab.

У майбутньому організатори дослідження планують використати отримані результати для втілення матеріалів у медіа, а також освітніх проєктів на тему ШІ в освіті та Україні. Зокрема, відкриті й до зустрічних пропозицій щодо публікацій, інших медійних форматів чи ідей.

В опитуванні, яке тривало протягом вересня-жовтня 2023 року, взяли участь понад 3000 українців. Серед них 1747 учителів та 1443 школярі (учні 8–11-х класів). Анкети учасники заповнювали онлайн. Форми з опитувальниками поширювалися через базу розсилки Малої академії наук України та партнерських освітніх організацій, а також на сторінках організаторів дослідження та Міністерства освіти і науки України в соцмережах.

Поділитися цією статтею