Команда «Інженерного тижня» запускає «План.Дій» — програму залучення підлітків та молоді до відбудови громад.

Упродовж квітня-жовтня 2023 року п’ять шкільних команд разом з експертами та менторами працюватимуть над відбудовою об’єктів, пошкоджених внаслідок бойових дій.

Подати заявку можна за лінком plandiy.com.ua до 31 березня включно.

У першу чергу організатори очікують отримати заявки від освітян, учнів 8–11-х класів, батьків та представників самоврядування громад.

Протягом практичного освітнього курсу підлітки:

  • Навчаться визначати об’єкти, які можуть бути відбудовані, та інфраструктурні проблеми, що можуть бути вирішені командами школярів (враховуючи вікові та безпекові обмеження).
  • Візьмуть участь в онлайн- та офлайн-зустрічах з експертами з проєктного менеджменту, урбаністами, архітекторами, інженерами, мейкерами, фандрейзерами, екологами, спеціалістами з 3D-моделювання, адвокації змін тощо. Залежно від специфіки проєктів кожна команда працюватиме з унікальною групою наставників.
  • Складуть кошторис та детальний план робіт. За підтримки менторів відбудують обраний об’єкт або вирішать нагальну інфраструктурну проблему.

«План.Дій» — це класичний learning by doing у нестандартних умовах тривалістю 7 місяців.

У полі зору команди проєкту такі теми:

  • захист та збереження пошкоджених будівель, що мають історичну або культурну цінність для мешканців громади;
  • відновлення шкіл (у межах можливостей підліткових команд);
  • генерація ідей з переробки та повторного використання зруйнованих елементів будівель;
  • створення простору спільного садівництва та городництва, особливо в громадах, де значно збільшилася кількість населення, або частина сільськогосподарських територій яких поки непридатна для використання через замінування;
  • вирішення проблем з доступом до води: питної чи технічної;
  • інклюзивність просторів;
  • мобільні простори, вуличні меблі в зонах підвищеної концентрації мешканців;
  • тактичний урбанізм.

Цей перелік не є невичерпним.

Для учнів та освітян участь у проєкті «План.Дій» — це можливість застосовувати на практиці компетентності, набуті під час уроків громадянської освіти, і разом з тим отримати комплекс навичок майбутнього. Для громади — нагода запустити або підтримати спільнотворення змін.

Більше про умови участі та критерії відбору можна прочитати на сторінці plandiy.com.ua.

Подати заявку

Практичний освітній курс з відбудови для підлітків впроваджується ГО «Про.Про.Лаб» у рамках проєкту «Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст курсу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Поділитися цією статтею