Проєкт стандарту передбачає розподіл загального освітнього процесу на мовно-літературну, математичну, природничу, соціальну і здоров’язбережувальну, технологічну, громадянську та історичну, мистецьку, інформатичну галузі та фізичну культуру.

За словами Оксена Лісового саме це пропонують у проєкті нового стандарту.

Також там передбачається перетворення старшої школи з дворічної на трирічну, визначення компетентнісного потенціалу для кожної галузі, конкретні результати навчання після 12-го класу (основні та поглиблені), окремі стандарти для середньої і старшої школи. А ще в проєкт заклали, що на основі 9 освітніх галузей можна буде обирати предмети та інтегровані курси. В 11–12-х класах на профіль будуть відводити аж до 595 годин, а ще до 280 годин закладуть на позапрофільні заняття. У навчальний план для кожної галузі окремо закладуть мінімальну та максимальну кількість годин, а заклади зможуть реалізувати освітній процес за модульним принципом.

«Учні та учениці зможуть керувати освітньою траєкторією: обирати профіль і частково предмети для вивчення. Заклади освіти зі свого боку зможуть сформувати якнайкращу пропозицію для учнівства залежно від своїх можливостей», — зазначив Оксен Лісовий.

Пілот прогнозують запустити у 2025 році, а повноцінний запуск старшої профільної школи планують на 2027 рік.

Усіх охочих запрошують долучитися до громадського обговорення проєкту стандарту. На пропозиції чекають до 30 листопада на електронну пошту svitlana.fitsailo@mon.gov.ua.

Поділитися цією статтею