47% опитаних учителів задоволені своєю професією. Найбільше вони задоволені стосунками з учнями.

Про це йдеться у масштабному дослідженні української освіти від Освіторії. Його перші результати  презентували на найбільшому освітньому фестивалі «Вчителі майбутнього» у Львові. Під час презентації відбулася панельна дискусія на тему «Ефективність сучасного вчителя: погляд держави, студента та самого вчителя». У дискусії взяли участь очільниця громадської спілки «Освіторія» Зоя Литвин, народний депутат Сергій Колебошин, заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків, очільниця УЦОЯО Тетяна Вакуленко, колишній міністр освіти і науки Литви Гінтарас Степонавічус, старший координатор з питань освіти UNESCO Даніель Чутурич.

Згідно з дослідженням, 87% учителів задоволені стосунками з учнями, 79% задоволені стосунками у колективі та 74% задоволені стосунками з адміністрацією. Найбільшими демотиваторами є бюрократія, низькі зарплати та брак можливостей.

Тобто вчителів можна мотивувати:
1) зменшенням бюрократичного навантаження (роботи з документами та іншої діяльності, не повʼязаної з викладанням);
2) зростанням заробітної плати до комфортного рівня;
3) створенням сприятливих умов для професійного розвитку та підвищення кваліфікації.

«Допоки триває війна ми мусимо сконцентруватися саме на армії. Освіта наразі на другому місці. Цього року було анонсовано підвищення зарплат на 20%, по факту — підняли на 10%. Але інші 10% таки є на місцях, і з них можуть доплачувати за різні передбачені активності. З наступного року ми доопрацюємо цей механізм. Підняти зарплати на великі суми, враховуючи обмежені бюджети, достатньо складно», — прокоментував ситуацію із зарплатами заступник міністра освіти і науки Андрій Сташків.

Повна версія звіту буде доступна на ресурсах ГС «Освіторія», зокрема на Osvitoria.Media, до серпня 2024 року.

Поділитися цією статтею