Проєкт «Навчаємось разом» спільно зі студією онлайн-освіти EdEra запустили безкоштовний онлайн-курс про психосоціальну підтримку педагогів і дітей «Школа стійкості».

Українські вчителі нині мають більше відповідальності, ніж будь-коли раніше. Крім нових навчальних матеріалів, доводиться стикатися з новими викликами реальності. Саме тому й розробили «Школу стійкості» — аби допомогти педагогам у цей складний час створювати й підтримувати комфортне освітнє середовище.

«На сьогодні вже розроблено чимало матеріалів щодо розуміння природи стресу, посттравматичного синдрому, посилення стресостійкості тощо. У нашому курсі ми хотіли звернути увагу на ті ресурси, які може запропонувати школа, щоб діти відчували себе психологічно сильнішими, розуміли власні емоції та їх вплив на поведінку, вміли знаходити підтримку як серед учителів, так і серед своїх товаришів», — зазначила Наталія Софій, експертка курсу та доцентка кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка.

Курс складається з чотирьох модулів: «Що таке безпечний простір», «Створюємо безпечний клас», «Управління класом», «Професійні спільноти педагогів: підтримка професійного й емоційного розвитку». Вчителі дізнаються про стратегію управління класом, навчаться створювати комфортне середовище і для себе, і для учнів. Зрозуміють, як допомагати школярам у стресових ситуаціях, як розвинути в них емпатію і самостійність. А ще — як будувати спільні цінності з учнями та розвивати професійні спільноти з учителями.

«Ми розуміємо, яке зараз навантаження на вчителях. Тому для нас було важливо розробити «оперативний» курс, який можна пройти за кілька вечорів після роботи чи на вихідних, одразу отримати від нього користь — і вже наступного дня використовувати практичні поради на своїх уроках», — наголосив СЕО студії онлайн-освіти EdEra Ілля Філіпов.

Над курсом працювали експерти з різних галузей, які поділилися своїм досвідом і дієвими порадами для організації навчального процесу.

  • Наталія Софій — кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка.
  • Інна Горбенко — психологиня, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри менеджменту освіти і практичної психології ПХДПУ.
  • Яніна Хіжінська — методистка, академічна директорка Unique School.
  • Марина Пристінська — психологиня, нейропедагогиня.
  • Юрій Гайдученко — експерт проєкту «Навчаємось разом», методист, викладач української мови та літератури Новопечерської школи м. Києва.

Після проходження всіх модулів учителі отримають сертифікат з підвищення кваліфікації на 30 годин, а також додаткові матеріали з корисними ресурсами.

Курс — безкоштовний і вже доступний для навчання за посиланням.

Курс розроблено проєктом «Навчаємось разом» спільно зі студією онлайн-освіти EdEra за фінансової підтримки Європейського Союзу й Міністерства закордонних справ Фінляндії та за підтримки Міністерства освіти і науки України. Висловлені в цьому проєкті думки є виключно відповідальністю експертів і не обов’язково відображають погляди Європейського Союзу, Міністерства закордонних справ Фінляндії або проєкту «Навчаємось разом».

Долучитися
Поділитися цією статтею