2 березня у Покровську Донецької області пройде фінал освітнього технологічного конкурсу «Школа Техно» для старших школярів. Участь у конкурсі візьмуть 10 команд від шкіл Донецької області. Головним призом конкурсу стане впровадження освітнього smart-рішення у школі команди-переможця.

Хто змагатиметься?

Географія конкурсу — територія Донецької області, учасники — команди учнів 8–11-х класів під керівництвом профільного викладача, що представляють школи.

Яке завдання?

Основне конкурсне завдання полягає в розробці smart-рішення, яке може бути реалізоване в рамках школи. Це може бути пристрій, система, програмне рішення, що може бути використано для створення більш комфортних побутових або навчальних умов для шкіл — як для учнів, так і для вчителів та персоналу. Рішення обов’язково повинно мати ІТ- та технічну складову, бути реалістичним, з можливістю масштабування та пілотного впровадження, мати можливість комерціалізації.

Призи

Фінал буде третім етапом конкурсу, участь у якому взяли 30 команд. Під час нього свої проєкти захищатимуть 10 команд-фіналістів. Призовий фонд конкурсу становить 350 тисяч гривень. Призом для команди-переможця стане можливість впровадити проєкт власної розробки у своїй школі. Команда, що посяде друге місце, отримає базові компоненти технологічної лабораторії для своєї школи, третє місце — 3D-принтер.

Мета конкурсу

Конкурс «Школа Техно» — це ІТ-змагання, що має не просто спонукати дітей до генерування нових ідей, а й сприяти розвитку STEAM-освіти та впровадженню сучасних технологій в освітній процес у рамках програми «Нова українська школа». STEAM-освіта останнім часом дуже активно розвивається як у світі, так і в Україні. Абревіатура STEAM розшифровується як Science (Наука), Technology (Технології), Engineering (Інженерія), Arts (Мистецтво) та Mathematics (Математика).

«Розвиток STEM, технічної творчості, ІТ-навичок, підприємницьких підходів та креативного мислення серед учнів старшої школи — сьогодні одні з головних завдань Нової української школи. Особливо актуально це для шкіл та школярів Донецької області. Максимально просувати сучасні освітні технології в цьому регіоні можна вважати соціальною місією відповідального IT-бізнесу», — розповідає керівник інноваційних проєктів у сфері освіти компанії Accord Group Ігор Старенький.

Конкурс також має популяризувати знання про те, як сучасні технології змінюють буденність, основні засади цифрової гігієни в інформаційному просторі та мережі Інтернет.

Результат

Для шкіл участь у конкурсі — це можливість впровадження розробок, досвід із комерціалізації проєктів, створених школярами.

«Для учнів це можливість розвитку технічних та креативних навичок, поглиблення знань з ІТ, профорієнтація, запровадження свого першого стартапу. Для вчителів — робота в команді, обмін досвідом з колегами із запровадження STEM-підходів у навчанні, навички із застосування міждисциплінарних комунікацій, робота на сучасному обладнанні. Ми ж сподіваємось знайти нові таланти і зацікавити їх у подальшому навчанні в нашому університеті», — наголосив ректор ДонНТУ Ярослав Ляшок.

«На жаль, не кожна школа сьогодні здатна забезпечити собі самостійно гідне технічне оснащення класів, адаптувати навчальні матеріали до сучасних вимог. Все це потребує вагомих матеріальних вкладень. Ми розуміємо, наскільки висока роль якісної освіти, і готові надати підтримку в підвищенні її рівня в місцевих школах», — зазначає генеральний директор ПрАТ «Донецьксталь» Костянтин В’ялий.

Організаторами конкурсу виступили Донецький національний технічний університет, ГО «Покровська Платформа спільних дій», Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Фінансову підтримку проєкту надала компанія «Донецьксталь».

Партнерами конкурсу стали компанія Accord Group, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Навчальний центр STEAM-train, мережа академічних стартап-інкубаторів УЕР, Енергоефективний цифровий університет для промоції технічних інновацій (EDUTIP).

Більше інформації — на офіційній сторінці конкурсу.

Поділитися цією статтею