Шкільні газети можна прочитати на медіаплатформі Youth MediaLab. Учасники — шкільні медіа — реєструються самі, і потім постять матеріали на свою сторінку безпосередньо на платформі.

Платформа вже активно працює і наповнена матеріалами. Це соціальна мережа для спілкування й обміну досвідом між молодіжними медіа з різних міст, а також місце, де читачі можуть стежити за багатьма з них разом. До платформи шкільних медіа вже приєдналися 82 видання.

На платформі проводиться рейтинг учасників. Взяти участь можуть усі видання, які зареєстровані на сайті. Бали в ньому нараховуються за активність, лайки під постами, участь у конкурсах. Умови рейтингування викладені на сайті. Вище місце в списку забезпечує більшу кількість переглядів відвідувачів сайта, адже медіа можна відсортувати за рейтингом і читати найпопулярніші. Також медіа, яке набере 10 тисяч балів до 28 грудня 2020 року, отримає головний приз — кубок і персональну консультацію медіаексперта. Для попередніх рівнів також передбачені подарунки — настільні ігри, сувеніри, а також — поширення інформації про медіа.

Тематика видань різноманітна — одні пишуть про події у своєму навчальному закладі, другі навчаються журналістиці, створюючи відеоматеріали на актуальні для молоді теми. Ще хтось висвітлює життя у місті або селі, де розташований навчальний заклад. Як от «Prime Robotics — команда робототехніків» з Горішніх Плавнів на Полтавщині опублікувала відеоінтерв’ю школяра-репортера з міським головою.

Деякі блоги спрямовані на ширше висвітлення педагогічних проблем. Наприклад, шкільна газета «Точка зору» Мелітопольської гімназії № 1 розрахована також на педагогів, а не лише на учнів. Учителям розповідають про принципи педагогіки партнерства, тимбілдинг для класних керівників, навчання дітей уникати небезпеки сексуального насильства.

Але переважно медіа створюють самі діти, як от «ЮнКор» бердянських школярів Запорізької області. Вони викладають пдф-версію друкованої газети, а не постять дописи від дня до дня. VarTa ТБ з Варварівки на Луганщині — теж учнівське медіа, вони регулярно публікують новини з життя навчального закладу, інформацію про перемоги в конкурсах і змаганнях, фото і відеоролики.

Також в окремому розділі розміщені текстові та відеоматеріали, присвячені журналістиці та медіаграмотності. Вони будуть корисні для редакцій шкільних медіа та гуртків журналістики.

Проєкт Youth MediaLab реалізує громадська організація «Комунікації для змін» за підтримки Міністерства освіти і науки та Проєкту «Зміцнення громадської довіри», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото: Журналіст «Prime Robotics — команда робототехніків» бере інтерв’ю у голови Горішніх Плавнів Дмитра Бикова, yml.com.ua.

Поділитися цією статтею