У Карпатах пройде табір проєкту «Шкільне reality». На пост-шоу серіалу, який знімали 150 школярів з усієї України, зберуться команди учасників, експерти та члени журі, які оберуть переможців 9 червня.

Глядачів запрошують голосувати за найкращу з 15 серій на Yuotube-каналі. 

Масштабний навчальний експеримент-конкурс зі створення серіалу тривав з листопада 2018 року. 15 учнівських команд  знімали серіал про шкільне життя на основі реальних історій, а відео викладали в інтернет що два тижні. Діти передавали естафету на зйомку кожної наступної серії іншій школі. У знімальних груп було по 14 днів, за які школярі мали попрацювати над сценарієм, продовжити наскрізну сюжетну лінію, зіграти ролі, відзняти фрагменти та змонтувати свою серію. Цікаво, що в кожному епізоді обов’язково присутні освітні елементи: уроки, навчальні проєкти чи обговорення вивченого матеріалу. 

Учні знімали серіал разом з учителями — керівниками команд та порадниками — експертами з медіасфери, які допомагали дистанційно (Катерина Павлюченко, Марія Сєбова, Василь Гошовський, Андрій Довбуш, Марина Кафтан, Дарія Феденко, DAR GAI, Ольга Лотоцька-Головіна, Вікторія Верес, Віталік Гордієнко).

У фільмі 8 головних героїв

Це школярі з різними талантами та проблемами, які потрапляли в найрізноманітніші перипетії. Учнівський серіал показує справжніх учнів та вчителів, їхні життєві історії, успіхи та випробування. До створення відео учні залучали лідерів думок, акторів, продюсерів, адміністрації освітніх закладів, міст, громадські організації, досвідчених вчителів та героїв, які проживають за кордоном.

Зйомки серій вже завершилися, але команди діляться бажанням знімати другий сезон. 


«У світі існують сотні кінофільмів про шкільне життя, але сценарії до них пишуть дорослі, а учнів грають професійні актори. Чи справді шкільне життя є таким, яким ми бачимо його на екранах? А чим відрізняються школи в різних куточках нашої країни? Чи однакові в учнів мрії, питання, проблеми?»


Фото:  Школа-Reality


«Якщо глобально — це постреформаторське бачення вчителем потенціалу учня. Було складно, і в процесі дві команди відмовилися від участі. Але той, хто пройшов це — здобув безцінний досвід і усвідомлення того, що освітній процес — не просто процес, що учні — не просто клас, що урок — не просто матеріал, що батьки для того, щоб бути підтримкою. Цей проєкт неабияк змінив учасників експерименту», — каже засновниця проєкту Галина Пирин, яка є методистом управління освіти м. Долина та потрапила до ТОП-50 найкращих вчителів за версією Global Teacher Prize Ukraine 2018.


Навчання через зйомку

Ідея зняти спільний багатосерійний реаліті-серіал про школу як вона є народилася в педагога під час церемонії нагородження премії. Історіями реальних учнів Галина Пирин вирішила зацікавити сучасних школярів-підлітків, які живуть у світі мобільних додатків та захоплюються блогерством. Проєкт покликаний зробити освіту більш сучасною, розвинути в учнів навички XXI століття, продемонструвати таланти та знання, якими вони володіють, показати проблеми, які виникають у процесі навчання і привернути увагу всіх учасників освітнього процесу.

Незалежне журі проєкту складається з найкращих учителів, продюсерів та акторів: Олександр Жук, Ірина Вратарьова, Людмила Боднарюк, Ольга Атанасова, Оленка Северенчук, Єлена Шульга, Галина Титиш, Альона Дем’яненко, Наталія Табачин та Римма Зюбіна.

Найкращі команди отримають цінні призи від спонсорів, серед яких благодійні фонди «Я майбутнє України» та «Подаруй надію — відроди Україну», освітній проєкт EdPro, книжкові видавництва «Книголав», «Видавництво ХХІ», Pearson, «Апріорі», мережа кінотеатрів «Планета Кіно», гурт «АНТИТІЛА» та ін. 

Панельна дискусія «Теплі історії Шкільного reality», великий пікнік та церемонія нагородження пройдуть 8-9 червня у м. Долина Івано-Франківської області.

Сайт проєкту. Insagram. FB-сторінка. YouTube-канал.

Поділитися цією статтею