Служба порятунку дітей пропонує поширити безкоштовні плакати з телефонами лінії, куди треба звертатися постраждалим від насильства, а також тим, хто дізнався про такий злочин. Ця проблема значно тяжча, ніж вважали раніше. За даними досліджень Ради Європи (2015 рік), кожна п’ята українська дитина зазнає різних форм сексуального насильства: від розбещення до зґвалтування. Отриманий номер телефону Служби, де надають різноманітну допомогу, може врятувати таку дівчинку або хлопчика. 

У 80% випадків злочинцем є людина, яку дитина добре знає. Під час війни кількість небезпечних ситуацій для дітей зростає.

«Злочини сексуального насильства проти дітей можуть негативно впливати на них навіть через багато років. Тут дуже важлива вчасна допомога і відновлення. Кожне слово, кожна дія для постраждалої дитини може стати ретравматизацією. Всі наші працівники пройшли навчання, знають особливості спілкування з постраждалими дітьми. Для нас важлива кожна дитина і до кожного випадку ми ставимося індивідуально», — зазначає Олена Капральська, координаторка відділу превенції Служби порятунку дітей.

Яку конкретно допомогу пропонують:

  • Конфіденційна кваліфікована консультація, яка допоможе спланувати дії без ризику для дитини.
  • Безпечне місце проживання для дитини в шелтері (особливо це важливо, якщо злочинець — хтось з рідних дитини). У шелтері дитина зможе жити, навчатися, а компетентні працівники будуть поруч, щоб надати допомогу.
  • Психологічна допомога та супровід як для дитини, так і для її близьких.
  • Юридичні консультації та адвокат, який буде супроводжувати судовий процес. Зокрема  слідкувати за недопущенням повторної травматизації дитини під час слідства.

Безкоштовно замовити плакат можна за посиланням

Поділитися цією статтею