Дослідники виявили, що балакучі діти краще навчаються в школі. Розвинуті мовні здібності допомагають досягти вищих оцінок. Як же їх розвинути?

Дослідження, проведене вченими Йоркського університету, вивчало, чому діти із заможніших і добре освічених сімейних груп краще навчаються в школі, пише MedicalXpress.

Вчені дослідили дані майже 700 британських дітей. Здібності дітей до дошкільного закладу перевірялись у чотирьохрічному віці, і потім їхні результати навчання відслідковувалися протягом усієї школи до набуття 16 років.

Авторка дослідження, професорка Софі фон Штумм, сказала:

«Наші висновки показують, що навчання дітей вдома, коли їм ще не виповнилося п’яти років, дійсно важливе для їхніх шансів на подальший успіх у навчанні».

Тому важливо, щоб діти перед початком школи ознайомлювалися з мовними моделями та навчалися, наприклад, якщо б батьки читали їм розповіді перед сном та залучали дитину до розмов. Тоді малеча була б успішнішою у школі.

Що можуть робити батьки, щоб діти краще навчалися?

  • Організуйте домашню бібліотеку і читайте разом

Вмотивовані до навчання діти досягають більших успіхів у читанні, ніж однолітки із заможніших сімей, які не люблять читати. Любов до читання можна сформувати позитивним прикладом  читайте дітям змалку, нехай навколо буде достатньо книжок.

  • Допомагайте з домашніми завданнями

Будьте поруч, щоб пояснити завдання, відповісти на запитання і переглянути виконану роботу. Але не підказуйте правильні відповіді і не робіть завдання замість дитини. Навчання на помилках  частина розвитку, яку не варто забирати в дитини.

  • Хваліть

Але тільки за те, що дитина може змінити, а не за її загальні здібності. Адже в такому випадку дитина буде боятися помилитися і розчарувати когось. Так само треба бути обережним з похвалою за надто легкі досягнення чи за те, що дитина любить робити.

  • Беріть участь у шкільному житті

Деякі учні раді бачити батьків у школі чи на шкільних святах. Але спостерігайте за дитиною, щоб зрозуміти, яка саме залученість прийнятна для вас обох. Якщо дитині некомфортна ваша присутність у школі чи на позакласних заходах  обговоріть менш помітну роль, передає 24 канал.

Поділитися цією статтею
Автор: