Літературна лабораторія та Відділ освітніх програм Мистецького арсеналу запрошують вчителів середньої школи відвідати лекційний курс «Література на межі дисциплін».

Як говорити про письменників, які водночас були драматургами, режисерами і / чи перекладачами? Що таке компаративний підхід до вивчення та викладання літератури? Який взаємозв’язок української літератури зі світовою культурою? Цього разу ми обрали авторів і тексти, які не вкладаються в стандартні рамки однієї дисципліни.

Європейський контекст шевченкової прози, Пантелеймон Куліш як діяч державницького масштабу, знаменитий режисер Олександр Довженко, натхненний театром корифеїв та модерною драмою Микола Куліш, імпресіоніст Коцюбинський і поет світового калібру Василь Стус… А також, звісно, поговоримо про читача, за яким не встигає традиційна, програмна пропозиція текстів і способів їх подання. Окремою лекцією винесене жіноче питання як фінансове – у відповідь на те, чому так мало письменниць у літературному каноні і чи справді це підстава для браку тем до обговорення.

Лектори курсу:

Ростислав Семків, к. ф. н., доцент кафедри літературознавства НаУКМА;

Олександр Боронь, д. ф. н., завідувач відділу шевченкознавства Інституту літератури НАНУ;

Олесь Федорук, к. ф. н., ст. науковий співробітник відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури НАНУ;

Віра Агеєва, д. ф. н., професор кафедри літературознавства НаУКМА;

Сергій Тримбач, кінокритик, доцент кафедри кіно- і телемистецтва КНУ ім. Т. Г. Шевченка, ст. н. с. відділу екранно-сценічних мистецтв та культурології Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАНУ;

Людмила Кісельова, к. ф. н., доцент кафедри літературознавства НаУКМА;

Ганна Улюра, к. ф. н., доцент Школи журналістики УКУ.

Партнер проекту: Інститут післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка.

Дата проведення курсу: 25–29 березня 2019 року. Лекції триватимуть з 16:00 до 19:00.

Курс безкоштовний (за реєстрацією) і адресований насамперед вчителям літератури, але буде корисним також викладачам інших предметів.

Просимо зареєструватися за посиланням.

Після завершення реєстрації організатори розглянуть усі заявки і сформують групу слухачів. Підтвердження участі в курсі та детальну програму ви отримаєте на електронну адресу не пізніше 22 березня 2019 року.

Якщо ви не вчитель, але хочете прослухати лекцію, радимо дочекатися відеозаписів, які будуть оприлюднені на youtube-каналі Мистецького арсеналу. Для своєчасного отримання новин радимо підписатися на facebook-сторінку Літературної лабораторії.

За довідками звертайтесь за телефонами з 10:00 до 18:00:

(044) 288 52 25, +38 063 36 80 485 (Тетяна Коробка, координаторка проектів Літературної лабораторії Мистецького арсеналу).

Після завершення курсу слухачі отримують сертифікат. Необхідною умовою для отримання сертифіката є відвідання всіх лекцій курсу. За потреби можна отримати довідку з переліком відвіданих лекцій.

Також за індивідуальним запитом організатори надають офіційний лист до дирекції школи з проханням відрядити співробітника для проходження лекційного курсу з метою підвищення кваліфікації.

Поділитися цією статтею
Автор: