Цьогоріч до вишів виявили бажання вступити лише 57% випускників шкіл, тоді як після 1991 року цей показник в Україні сягав 80%. Про це повідомив колишній міністр освіти і науки Сергій Квіт під час виступу на конференції Програми імені Фулбрайта, присвяченій вищій освіті. Текст виступу його автор опублікував у виданні «Дзеркало тижня».

За словами Сергія Квіта, наразі система освіти хоча й переживає реформи, проте не виказує помітних змін. Факт того, що українські державні університети залишаються повністю залежними від держави, а плагіат і досі є прикрою реалією сьогодення, зумовлює втрату інтересу молоді до здобуття вищої освіти в Україні. Натомість, відбувається значний відтік молоді за кордон, де вона прагне вступати вже не лише на магістерський, а й на бакалаврський рівень освіти.

«Не знаходячи можливості розвивати й фінансувати власну вищу школу, Україна і далі збільшуватиме інвестиції в західні університети», — зауважив Квіт.

Вирішення проблеми екс-міністр вбачає у забезпеченні реальної фінансової автономії вітчизняних університетів як головного завдання, з якого варто почати зміни в освіті й науці.

Поділитися цією статтею