За словами заступника міністра освіти і науки України Михайла Винницького, одне з нововведень у вищій освіті — новий підхід до навчання на тих спеціальностях, потребу в яких держава не може прогнозувати. У таких випадках держава може забезпечити студенту здобуття освіти за власним вибором через гранти.

Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю для «Освіторія.Медіа».

«Цей державний грант може покривати навчання частково, а решту будуть сплачувати батьки чи, якщо студент обере індивідуальну траєкторію, можливо, він буде працювати і вчитися одночасно. Передбачено, що гранти будуть різними, суми можуть змінюватися з року в рік: державний грант зможе покривати 80, 70 або лише 30 % залежно від успішності студента», — додав Михайло Винницький.

За його словами, система співфінансування та грантів є вигіднішою, оскільки дозволяє надавати фінансову підтримку здобуття освіти значно більшій кількості студентів, а не лише обмеженій кількості (40%). Якщо б ця система діяла у 2023 році, то за рахунок тих самих виділених коштів держбюджету можна було б частково профінансувати на 35–37% більше вступників, ніж за поточною системою.

Михайло Винницький сподівається, що система співфінансування може бути впроваджена вже з вересня 2024 року. Це залежатиме від різних факторів, зокрема рішення Верховної Ради. Він додає: запропоновані зміни стосуватимуться лише нових вступників і не поширюватимуться на тих студентів, що вступили раніше.

«Щодо тих спеціальностей, потребу в яких держава спроможна прогнозувати, залишаємо систему державного замовлення: держава оплачує 100 % витрат на підготовку і забезпечує перше робоче місце», — коментує він навчання на певних спеціальностях, зокрема підготовку лікарів та вчителів.

Читайте також: Що чекає на вищу освіту в 2024 році: велике інтерв’ю з Михайлом Винницьким

Поділитися цією статтею