У Покровську на Донеччині пройшов фінал освітнього технологічного конкурсу «Школа Техно» для школярів старшого віку. Всього до участі долучилося 30 команд, 10 з них дійшли до фіналу й отримали право боротися за можливість впровадження свого освітнього smart-рішення в рідній школі.

Організаторами конкурсу виступили ГО «Покровська Платформа спільних дій», Донецький національний технічний університет, Донецький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Фінансову підтримку проєкту надала компанія «Донецьксталь».

Основне конкурсне завдання полягало в розробці пристрою, системи, програмного рішення, які можна було б використати для створення більш комфортних побутових або навчальних умов для шкіл: як для учнів, так і для вчителів та персоналу. Обов’язковими для конкурсного рішення повинні були стати ІТ- та технічна складові. Крім того, проєкти мали бути реалістичними, з можливістю масштабування, пілотного впровадження та подальшої комерціалізації.

Перше місце і можливість впровадити проєкт власної розробки у своїй школі посіла команда «Друге дихання», ЗОШ № 2 смт Велика Новосілка. Її проєкт — «Розумна теплиця на автономному живленні», яка здатна керувати температурою, освітленням, провітрюванням, зрошенням і вологістю, з можливістю віддаленого контролю й управління.

Друге місце дісталося команді VEGA-5, ЗОШ № 9 міста Покровська. Вона отримає базові компоненти технологічної лабораторії для своєї школи. Команда реалізувала проєкт «Голографічний асистент вчителя», який може використовуватися на заняттях в школах.

Заслужене третє місце з 3D-принтером у якості призу посіла команда з Торецька «Вектор розвитку». Вона представила проєкт «Інтелектуальний контроль системи опалення», який здатний зменшити споживання електричної енергії на обігрів шкільних приміщень. Торецькі старшокласники не змогли дістатися на фінал, але це не завадило команді презентувати свій проєкт онлайн.

Також організатори вирішили додатково відзначити сертифікатом на 50 тис. грн команду Child prodigy Покровської багатопрофільної гімназії за проєкт «Система онлайн-контролю та обліку доступу до школи», що дозволить контролювати відвідування учнями школи не тільки вчителями, а й батьками.

Конкурс «Школа Техно» — це ІТ-змагання, що має не просто спонукати дітей до генерування нових ідей, а й сприяти розвитку STEAM-освіти та впровадженню сучасних технологій в освітній процес у рамках програми «Нова українська школа». Цьогоріч загальний бюджет «Школи Техно» за фінансової підтримки компанії «Донецьксталь» становив 350 тис. грн.

Партнерами конкурсу стали компанія Accord Group, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Навчальний центр STEAM-train, мережа академічних стартап-інкубаторів УЕР, Енергоефективний цифровий університет для промоції технічних інновацій (EDUTIP).

Більше інформації — на офіційній сторінці конкурсу.

Поділитися цією статтею