Українську мелодію Миколи Леонтовича «Щедрик» та її англомовну варіацію Carol of the Belles виконують у всьому світі як символ зимових свят. Пропонуємо вам підбірку цікавих варіантів.

За традицією, «Щедрик» та інші щедрівки співали гурти хлопців і дівчат, коли приходили в гості до сусідів. Люди вірили, що ці пісні приносять їхнім родинам щастя й добробут, тому радо вітали щедрувальників та пригощали їх за гарні співи.

Завдяки обробці українського композитора Миколи Леонтовича мелодія стала однією з найпопулярніших у світі. Леонтович присвятив обробці «Щедрика» близько 20 років і неодноразово його переписував.

«Щедрик» Леонтовича для широкого загалу вперше виконали 1916 року, його заспівав хор Київського університету, в якому працював композитор. У Сполучених Штатах «Щедрик» почули 1922 року в концертному залі Carnegie Hall в Нью-Йорку. Тоді цей твір виконувала українська капела, якою керував диригент Олександр Кошиць.

Згодом американець українського походження Пітер Вільговський, який працював на Радіо NBC, написав англомовну версію тексту «Щедрика». Пісня нагадувала Вільговському передзвін, і він зафіксував цей образ у своїх віршах — його версія називається Carol of the Belles, тобто «Колядка дзвонів».

«Щедрик» існує у великій кількості варіацій. Представляємо 10 з них, які ми вподобали. Почнемо з дитячих хорів.

1. Спільний виступ дитячого хору «Щедрик», оркестру «Віртуози Києва» та квартету Руслана Єгорова.

2. «Щедрик» у виконанні дитячої вокальної групи Libera, що складається з учасників церковного хору хлопчиків приходу Святого Філіпа в Лондоні.

3. «Щедрик» від українського гурту ВВ та оркестру Le Grand. Автор відео український художник-аніматор, володар Срібного ведмедя кінофестивалю Берлінале Степан Коваль.

4. Українська музикантка KRUTЬ, яка виконує авторську музику на бандурі, представила «Щедрик» в стилі лаунж для проєкту Kolyada Project.

5. Версія а капела у виконанні чоловічого хору капели Святого Георга Віндзорського замку. Історія хору починається з 1348 року.

6. 2020 року оркестр військово-повітряних сили США «Співочі сержанти» привітав українців зі святами виконанням «Щедрика».

7. У грудні 2020 року українські та азербайджанські музиканти виконали «Щедрик» на стародавніх азербайджанських музичних інструментах у Кавказьких горах.

8. Свій варіант виконання представила американська скрипалька Ліндсі Стірлінг.

9. Carol of the Bells у виконанні американської а капела гурту Pentatonix.

10. Рок-версію «Щедрика» зіграли музиканти з Tempus Quartet із мексиканського міста Тампіко.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею