З нового навчального року уроки російської мови в школах можуть замінити іншими предметами. Таку можливість розглядають, повідомив в ефірі одного з телеканалів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Щодо вивчення такої дисципліни у школах, як «російська мова», то потрібно розглянути можливість заміни цього предмета іншими. Я поділяю застереження міністра освіти і науки, а також освітнього омбудсмена, що до кінця цього навчального року вчителів російської мови, якщо вони не викладали нічого іншого, можливо відправити на простій. А вже з 1 вересня цю дисципліну замінити іншими, збільшивши частку вивчення інших важливих предметів, а саме: «Історія України», «Українська мова», «Математика» та «Англійська мова», — зазначив уповноважений із захисту державної мови.

Крім того, Кремінь запропонував переглянути навчальну програму зарубіжної літератури, оскільки в ній забагато російських письменників.

«Все це, звісно, в компетенції Міністерства освіти і науки, яке формує державну політику у своїй сфері. Але і вчителі, і батьки можуть виступати з подібними ініціативами.

В нинішній трагічній реальності вилучення з ужитку всіх російських наративів — важлива справа. Саме зараз необхідно створити найкращі можливості для нашого майбутнього ренесансу. Ми — велика європейська нація, яка демонструє всьому світові, як треба боротись та перемагати», — зазначив Тарас Кремінь.

Поділитися цією статтею