Щорічне опитування, присвячене якості IT-освіти в українських вишах, провели на порталі DOU.ua. Готові рекомендувати свій виш половина з 3 тисяч опитаних ІТ-спеціалістів. 

Показник майже не змінюється за 4 роки спостережень. Це, на думку організаторів, може свідчити про відсутність помітних змін в українській вищій ІТ-освіті.

Трійка лідерів оновилася: очолюють топ Києво-Могилянська академія та Український католицький університет, які відповідно набрали 9,4 та 9,3 бали з 10 можливих.

Наступні в рейтингу Чорноморський університет (7,8) та Донецький університет ім. Стуса (7,7).

Більшість ІТ-спеціалістів рекомендують абітурієнтам отримати вищу освіту: тільки менше 6% опитаних порадили б не вступати до вишу взагалі. Майже 70% рекомендують українські університети, чверть респондентів — університети за кордоном. Зауважують, що програма навчання — поки що найслабший аспект українських вишів, та є позитивні зміни — помітно зросло вивчення нових мов програмування (Python, Java, JavaScript та С#).

Інфографіка DOU

Окрім лідерів, високі результати показали два харківські національні виші — Харківський економічний університет (7,8) та Харківський університет радіоелектроніки (7,5).

Бали, вищі за середній показник серед усіх університетів, набрали Сумський державний університет (7,1), КНУ ім. Шевченка (6,9) та Чернівецький національний університет (6,7).

Середній рівень за рекомендаціями випускників у Київського політеху (6,2), Львівського університету ім. Франка (6,4), Державного університету телекомунікацій (5,8), Харківського університету ім. Каразіна (6,2) та Аерокосмічного університету (5,7).

Близькі до них оцінки Харківського (5,6) та Львівського (5,5) політехів, проте вони вже нижчі за середній рівень для всіх університетів.

До вишів-аутсайдерів за результатами рейтингу DOU, як і минулого року, належать Одеський політех (5,3), Дніпропетровський (5,1), Вінницький технічний (4,7) та Авіаційний (4,5) університети.

Інфографіка DOU

Головною метою навчання в університеті, з точки зору опитаних ІТ-спеціалістів, є не тільки отримання знань за фахом, а більшою мірою — можливість навчитися працювати з інформацією, знайти друзів та однодумців, а також отримати формальний документ про освіту. Деталі дослідження на DOU.

Нагадаємо, 6 українських університетів потрапили до ТОП-1000 найкращих вишів світу за версією The QS World University Rankings.

Dou.ua
Поділитися цією статтею