Для поліпшення якості підручників МОН спільно з громадськістю працює над оновленим Порядком конкурсного відбору підручників. Вчора, 26 травня, проблеми навчальної літератури обговорили на слуханнях у Комітеті Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій на тему «Якість підручників та навчальних посібників для Нової української школи».

Провідною думкою нового Проєкту є те, що підручники в першу чергу мають обирати вчителі. На слуханнях прозвучала пропозиція  передати гроші напряму в заклади освіти, аби школи самостійно приймали рішення про закупівлю підручників.

Однією з найбільш нагальних проблем, яку покликані виправити зміни до Порядку, є поява в підручниках помилок і хибних тверджень. Для її вирішення пропонується діяти одразу за кількома напрямками.

З одного боку, запровадити фінансові стимули для розробки нового покоління навчальних матеріалів та поступово збільшувати розміри видатків на видання підручників.

Зокрема, Інститут модернізації змісту освіти пропонує виплачувати більший авторський гонорар за підручники, які обирає більша кількість шкіл, ніж за менш тиражні підручники.

«Оцінка творчої праці автора підручника, який має наклад понад 100 тисяч, має значно відрізнятися від гонорарів авторам малотиражних підручників», — наголосив директор ІМЗО Євген Баженков.

Також не менш важливо удосконалити процес експертизи і відбору підручників.

«Щоб закласти всі передумови та умови для створення нового покоління шкільних підручників, треба нормативно встановити, що конкурс підручників оголошується щонайменше за 9 місяців до дати відбору підручників», — вважають у Національній освітній асоціації.

Також в Асоціації пропонують ввести апробацію навчальної літератури.

Представники профільних громадських організацій наголосили, що всі процедури експертизи мають відбуватися відкрито та під контролем громадськості, а також мати чіткі вимірювані критерії, які заздалегідь визначені нормативно-правовими актами. Суттєва коректива до процесу відбору — експертиза має отримати консультативну функцію, а не заборонну.

Також на Комітеті нагадали про необхідність подальшого впровадження електронних підручників. Базою і наповненням для них можуть слугувати матеріали Всеукраїнської школи онлайн.

«Експеримент із впровадження е-підручника треба подовжувати. Школа онлайн може стати платформою для таких підручників. По суті школа онлайн — це і є електронний підручник: короткі відео, тести. Але контент має бути узгоджений з паперовими підручниками», — висунув пропозицію заступник голови Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин.

Поділитися цією статтею