Напередодні Всесвітнього дня науки INSCIENCE, за підтримки Українського культурного фонду, презентує проєкції в рамках серії документальних відео «Науковиці».

Презентація видовищних світлових проєкцій відбудеться 6 листопада о 19:30 за адресою вул. Івана Мазепи, 1 (метро Арсенальна). Шоу відбуватиметься на стіні однієї з будівель.

Подія готується до Всесвітнього дня науки, який у світі відзначають 10 листопада. Проєкції вийдуть у рамках проєкту «Науковиці» — серії документальних відео про чотирьох українських жінок у науці. Відеоісторії надихатимуть дівчат обирати наукові спеціальності для навчання та кар’єри.

Проєкція буде містити: тизер, фрагменти відео з героїнями, цікаві факти про науковиць та їхню роботу, анімовані графічні ілюстрації: хвіст кита, мінімізки, хвиля, ведмежата.

На презентації проєкту буде експозиція від музею популярної науки і техніки «Експериментаніум», гості зможуть взаємодіяти з усіма експонатами, представленими на виставці.

Проєкт «Науковиці» — серія документальних відео про чотирьох українських жінок у науці. Це коротке road-movie світом науки — від нейробіології до дослідження китів та вивчення внутрішніх хвиль океану, від Києва до Антарктиди. Відеоісторії надихатимуть дівчат обирати наукові спеціальності для навчання та кар’єри.

Лише 23 % абітурієнток обирають STEM-спеціальності, згідно з дослідженням. Одна з причин: дівчата бачать замало рольових моделей успішних жінок для наслідування в галузі науки та наукового підприємництва.

Героїні проєкту:

Віра Єфремова, нейробіологиня, яка вирощує мозкові органоїди. Мета Віри — своєю роботою допомогти дітям з генетичними хворобами, що викликають часті епілепсії;

Марина Шквиря, зоологиня, яка вивчає великих хижаків. Марина є головною зоологинею Київського зоопарку та співзасновницею притулку для ведмедів «Біла скеля»;

Катерина Терлецька, математикиня, досліджує внутрішні хвилі океану, курує напрямок математики в Малій академії наук, лауреатка премії L’ORÉAL-ЮНЕСКО «Для жінок у науці». Її дослідження можуть пояснити феномен Лохнеського чудовиська, а також роль океану в зміні клімату;

Оксана Савенко, морська біологиня, вивчає китів, дельфінів, тюленів. Оксана є першою і єдиною науковицею в Україні, яка вдруге бере участь у цілорічній експедиції на станції «Академік Вернадський» в Антарктиці (відеозв’язок з Антарктидою).

Cерія документальних відео «Науковиці» доступна онлайн. Це соціальний та некомерційний проєкт.

Поділитися цією статтею