Через карантинні заходи випускників, які цьогоріч завершують здобуття загальної середньої освіти, звільнили від раніше обов’язкової державної підсумкової атестації (ДПА). Її можна пройти за власним бажанням, зокрема у формі ЗНО. Це на 30% зменшить кількість учасників зовнішнього незалежного тестування, яке розпочнеться 25 червня. Для учнів, які бажають продовжити навчання у вишах, ЗНО залишається обов’язковим.

«Сьогодні, 22 червня, Президент України Володимир Зеленський підписав відповідний Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих питань завершення 2019/2020 навчального року» № 725-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 18 червня 2020 року»,  йдеться на сайті Президента.

Закон має мінімізувати ризики захворювання на COVID-19 серед випускників і подальшого поширення коронавірусної хвороби.

Згідно із законом, учні, які завершують навчання в закладах середньої освіти, мають право за власним бажанням пройти ДПА, зокрема у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО).

Таким чином, учні отримали право обирати види оцінювання їхніх результатів навчання: шляхом річного оцінювання, або державної підсумкової атестації, або ЗНО.

За даними Міністерства освіти і науки України, скасування обов’язкової державної підсумкової атестації дасть змогу зменшити приблизно на 27-30% кількість учасників тестування і, відповідно, збільшити соціальну дистанцію між ними в аудиторіях.

Крім того, документ вносить зміни до Закону України «Про освіту», згідно з якими тривалість навчального року в закладах освіти на період карантину може визначатися Кабінетом Міністрів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Поділитися цією статтею
Автор: