Національна премія Global Teacher Prize Ukraine 2022 відзначила вчителів-захисників. Одного з таких педагогів, учителя фізкультури Олександра Сухоручко із Кропивницького, нагородила Громадська організація Junior та Міжнародна організація соціальної справедливості.

Вчитель-захисник із Кропивницького Олександр Сухоручко

— Коли побачив, як знущалися над дітьми у Бучі, Ірпені, Гостомелі — як педагог я не міг цього спокійно пережити. Тому заради сім’ї, дітей, моїх учнів я пішов на фронт, — розповідає Олександр. У серпні він отримав контузію, але знову готовий іти воювати. — Мені вже діти пишуть: коли ви повернетесь, ми хочемо знову наші ігри і заняття. Це дуже важливо: відчувати підтримку з тилу, а дітям — знати, що їх захищають дорослі.

Відеопривітання для вчителя-захисника записав телеведучий та засновник руху Junior Олександр Педан. «До 24 лютого наші діти вірили у фантастичних супергероїв. Вони вірили у чарівника Гаррі Поттера та здатність Супермена захистити світ. Сьогодні світ захищають їхні вчителі фізкультури. Прості вчителі своїми руками виборюють нашу незалежність, демократію, територіальну цілісність. Вони є тими героями, що стоять на сторожі світу. Це нові кумири наших дітей», — сказав у своєму відеозверненні до вчителів Олександр Педан.

Зі сцени під час нагородження вчитель подякував усім педагогам, що на фронті, та своїм вихованцям, адже відчуває їхню підтримку весь час.

— У липні на мій день народження діти надсилали відео навіть з-за кордону. У серпні, коли вже лікувався після контузії, теж надіслав їм у відповідь привітання з Днем Незалежності, — ділиться спогадами після церемонії Олександр. — Батьки пишуть і запитують: коли вже повернетесь, діти хочуть на змагання. Фізкультура для дітей — це ж завжди улюблений предмет. Зазвичай у повідомленнях пишу просто + або 4.5.0 — все добре. А дітям завжди кажу: тримайтеся, слухайте батьків і будьте спокійними. Ми — ЗСУ, ми вас захистимо, це наша земля. Свою нагороду присвячую всім учителям, які зараз на фронті. Я по собі знаю, як там важко, але хлопці, дівчата — тримайтеся, ми разом, все буде Україна!

До привітань учителів-захисників приєдналася і засновниця Благодійного фонду «Міжнародна організація соціальної справедливості» Надія Ратке. «Завдяки таким людям, як ви, стоїмо ми, стоїть країна. Такі люди, як ви, не лише захищають, а мотивують, надихають, окриляють і спонукають нас не сидіти на місці. Якщо раніше вчитель фізкультури стимулював нас здавати крос, то зараз такі вчителі своїм прикладом рухають нас до волонтерства, небайдужості, добрих вчинків. Дякуємо вам за це», — сказала пані Надія у відеозверненні.

Нагадаємо, партнер премії, Програма сприяння громадській активності «Долучайся», що фінансується агентством США з міжнародного розвитку USAID та здійснюється Pact в Україні, подарував планшети всім героям освітнього фронту, чи історії розказали в телемарафоні.

Поділитися цією статтею