140 спікерів, 14 тематичних напрямків та понад 2 тисячі освітян — сьогодні у Львові стартував найбільший освітній фестиваль «Вчителі майбутнього». Його спільно організували ГС «Освіторія» та Холдинг емоцій «!FEST», подія відбувається на території FESTrepublic.

Ключова тема заходу — «Навчати і навчатись під час війни: стратегії відновлення української освіти». Саме про це говорили топспікери першої панельної дискусії — міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, голова Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, директорка Київської гімназії східних мов № 1 Оксана Проскура, керуюча партнерка напрямку освіти Холдингу емоцій «!FEST» Вікторія Христенко. Модерувала зустріч львівська школярка Діана Петровська. Зокрема, Оксен Лісовий зауважив, що єдині ліки проти пострадянських травм України — це якісна освіта.

«Сьогодні тут зібралося багато прогресивних вчителів України. Ентузіасти, які ламають радянські підходи. Ви є головними бійцями на цьому фронті. Ви творите націю. Скільки б реформ чи стандартів ми не спускали «згори», якщо ви серцем не вірите в те, що змінюєте країну, — ніякими директивами нічого не зміниш. Тому надзвичайно покладаємося на трансформації у свідомості вчительства, які вже відбулися і є позитивним вірусом, який поширюється в нашій країні», — звернувся до присутніх учасників і учасниць Оксен Лісовий.

Упродовж двох днів заплановані 11 панельних дискусій з найкращими експертами у сфері освіти за участі Save the Children, UNICEF, SERGe та ін. А також понад 130 практичних майстерок, зокрема від експертів із США та Ізраїлю. Загалом це 14 тематичних напрямів — від дошкілля та початкової школи і НУШ до подолання освітніх втрат, ментального здоров’я і STEM.

«Ми намагалися на цьому фестивалі дати відповіді на найболючіші та найнагальніші питання освітян всієї країни: куди ми рухаємося як держава, яких позитивних змін можна чекати і як до них долучатися. Освітяни, які зібралися тут сьогодні, — не про очікування, а про реальні дії. Їм потрібен спільний курс: що робити з освітніми втратами, як забезпечувати моральне здоров‘я дітей і вчителів під час війни, а подекуди навіть родин учнів, як продовжувати навчати і навчатися під час війни, як вирішити питання безпеки. Ми хотіли дати картину, як війна впливає на освіту, а головне — з’ясувати, що ми всі разом можемо робити вже зараз, щоб мінімізувати цей вплив», — сказала голова громадської спілки «Освіторія» та співорганізаторка фесту Зоя Литвин.

Поділитися цією статтею