Конституційний Суд України ухвалив Рішення щодо відповідності Конституції України окремих положень Закону «Про пенсійне забезпечення», повідомляє Профспілка працівників освіти і науки.

Конституційний Суд визнав неконституційними деякі положення статей 54 та 55 Закону «Про пенсійне забезпечення» зі змінами 2015 року.

Як додаткову умову для призначення пенсії за вислугу років встановлювали досягнення певного віку окремим категоріям працівників, зокрема 55 років для працівників освіти.

Суд постановив, що це нівелювало право на соціальний захист, не відповідає конституційним принципам соціальної держави та суперечить положенням Конституції.

Зазначають, що зміни у сфері пенсійного забезпечення мають бути достатньо обґрунтованими, здійснюватися поступово, обачно й у заздалегідь обміркований спосіб, базуватися на об’єктивних критеріях, бути пропорційними меті зміни юридичного регулювання, забезпечувати справедливий баланс між загальними інтересами суспільства й обов’язком захищати права людини, не порушуючи при цьому сутності права на соціальний захист.

Втрата професійної працездатності або придатності не пов’язана з досягненням працівником певного віку, тому не може бути умовою для призначення пенсії за вислугу років.

Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржено. 
Детальніше — на сайті Профспілки освітян.

Поділитися цією статтею