Міністерство культури та інформаційної політики України затвердило перелік книг, які придбають для поповнення бібліотечних фондів у 2020 році. Серед них — 507 видань для дітей та підлітків. Інформацію оприлюднив Українській інститут книги на своїй сторінці.

До фінального списку потрапили 833 назви книжкових видань. Дитячих книжок закуплять по 476 примірників. Загальна кількість книжок у закупівлі — 383748.

До дитячих бібліотек цього року надішлють книжки українських дитячих письменників Сашка Дерманського, Володимира Арєнєва, Тані Стус, Галини Вдовиченко, Надійки Гербіш, Галини Ткачук, Зірки Мензатюк, Галини Манів, Юлії Ярмоленко, Ольги Купріян, Кузька Кузякіна, Оксани Куценко та інших.

Також є ряд перекладних видань, зокрема класиків дитячої літератури: Астрід Ліндгрен, Барбари Космовської, Люсі Мод-Монтгомері, Роальда Дала. Чимало книжок сучасних іноземних авторів — як для найменших, так і підліткової літератури. Для різних вікових категорій є науково-популярні книжки.

Сучасну літературу з виховання дітей знайдуть у бібліотеках батьки й педагоги: «Якщо з дитиною складно» Людмили Петрановської, «Супербатьки» Еріки Райшер, «Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансово успішних дітей» Любомира Остапіва та інші. Зокрема ряд видань присвячені інклюзії: «Метелики в обладунках. Діти з ДЦП» Олени Чеботарьової, «Ми поруч. Діти з порушеннями інтелектуального розвитку» Сніжани Трикоз і Ганни Блеч, «Сонячні діти. Діти із синдромом Дауна» Олени Чеботарьової та Ірини Гладченко, «Специфічні розлади розвитку дитини та процес навчання. Практичні рекомендації для батьків і педагогів» Федеріка Брембаті й Роберта Доні.

Повний перелік видань можна переглянути за посиланням.

Книжки опрацьовували три експертні ради, що складалися із 57 експертів. Цього року книжки з різних категорій оцінювали різні експертні ради, зокрема окрема рада працювала з літературою для дітей та юнацтва. Кожна з експертних рад оцінила запропоновані видання та підготувала перелік рекомендованої для закупівель літератури, який погодило Міністерство культури та інформаційної політики.

На наступному етапі відібрані книжки закуплять у видавництв і розішлють по бібліотеках.

Поділитися цією статтею