Серед фіналістів – команди, що запропонували проєкти зі створення освітнього простору, робототехніки зі вторинних матеріалів, а також план змін у лікарні рідного міста.

«У цьому проміжку, поки реформа не торкнулась старших класів, нас дійсно рятують проєкти на кшталт «Відкривай Україну». Я захоплююсь самим концептом цього конкурсу. По-перше, школярі вчаться реагувати на проблеми, а не ховатися від них. Це важлива навичка, і вона одразу дає значні переваги перед іншими однолітками. По-друге, діти навчаються працювати разом, налагоджувати ефективну комунікацію, співпрацювати в дуже різних ситуаціях і з дуже різними людьми. Саме таких умінь, на мою думку, чи не найбільше не вистачає нашим громадянам», – відзначила під час нагородження фіналістів пані міністр Лілія Гриневич.

Організатори зазначають, що географія проєкту дійсно грандіозна.

Учні ЗОШ № 2 із смт. Миколаївка Донецької області  стали одними з фіналістів проєкту. Їх наставниця, педагогиня-організаторка Вікторія Задорожня каже:

«Діти хотіли організувати креативне дозвілля в школі без гаджетів. Робити банальні спортивні хвилинки не хотіли, тому розробили ідею створити роботів для командних ігор. «Піднатиснули» на фізику і відкрили для себе цілий цікавий розділ гідравліки. Так, розробили макет столу-лабіринту, де за допомогою тиску води потрібно раніше суперника «забити» м’яч у лунку. Також створили роботичну руку, яка може переміщувати легкі предмети, як-от склянки з водою чи канцелярські предмети».

До розробки проєкту команда-переможець долучала також помічників з особливими освітніми потребами.

«Коли ми запропонували дітям з інклюзією допомогти нам створити книгу з роботами, вони ледь не плакали від щастя – так важливо їм було почуватися потрібними. Саме тому за нашим проєктом стоїть не 11 людей з команди, а набагато-набагато більше», – розповідає Вікторія.

З усіма проєктами, які увійшли до фіналу, можна ознайомитись у публікації МОН.

Навесні МОН та очільник Фундації «З країни в Україну» Денис Блощинський підписали меморандум, зокрема для підтримки проєкту «Відкривай Україну».

«Відкривай Україну» – найбільший за часів незалежності командний освітній гейміфікований проєкт для підлітків 7-11-х класів. Він передбачає, що учні формують команду та обирають собі вчителя. Разом вони спершу утворюють та реалізують суспільно важливий проєкт шкільного рівня, надалі – міський проєкт. Увесь навчальний процес проходить через гейміфіковану онлайн-платформу www.vidkruvai.com.ua.

Поділитися цією статтею