Цієї суботи, 27 листопада, померла 48-річна Любомира Мандзій, колишня директорка департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації та екс-виконувачка обов’язків міністра освіти і науки України. Сумну новину повідомила політик і подруга Любомири Мандзій Оксана Юринець у Facebook. 

Мер Львова Андій Садовий висловлив співчуття з приводу смерті знаної освітянки та науковиці: «Після важкої хвороби відійшла у вічність українська освітянка Любомира Мандзій. Пані Любомира була дуже потужними професіоналом, таких людей називають світочами науки. Нам всім дуже бракуватиме її мудрих порад та рішень».

Останні півтора року Любомира Мандзій боролась із онкозахворюванням. На її сторінці у Facebook сім’я опублікувала звернення до всіх небайдужих: 

«З сумом повідомляємо, що сьогодні вдень перестало битися серце Любомири Мандзій. Останні півтора року Любомира боролася з важкою хворобою, вона трималася до останнього. Ми завжди будемо пам’ятати Любомиру як кохану дружину, найкращу маму, улюблену сестру, турботливу доньку, справедливу викладачку та менеджерку. Деталі щодо місця та часу прощання повідомимо згодом. – сім’я Любомири Мандзій».

Сергій Бабак написав на своїй сторінці у Facebook: 

«Зараз дуже сумно… Від нас пішла спочивати з Богом Любомира Мандзій, заступниця Міністра освіти, науки та інновацій. Зараз боляче… Боляче мені і всім членам Комітету, ми з Любомирою пліч-о-пліч будували систему освіти два роки і впровадили неймовірні зміни, чого тільки коштує Закон «Про повну загальну середню освіту»! Боляче Міністру і Міністерству — це величезна втрата, глибину експертизи і досвіду Любомири важко переоцінити. Боляче Україні — від нас пішов справній патріот, і країни і освіти! А найбільш боляче родині і мої слова до них: Вам точно є, ким пишатись! Любомира творила історію, а ми лише їй допомагали! Найщиріші співчуття…»

У Міністерстві освіти і науки висловили співчуття рідним з приводу смерті заступниці міністра.

«Її високі моральні якості науковиці та політичної діячки сформували авторитет і пошану серед освітянської спільноти. Незважаючи на хворобу, вона трималася до останнього, завжди вболівала за освіту та намагалася зробити все від неї залежне для реформи НУШ», — йдеться повідомленні.

Анна Новосад написала у Facebook: «Люблю тебе дуже. І ніколи не зможу повірити, що тебе нема. Спочивай з миром, моя Любомиро».

Скорботними думками в соцмережах поділився Сергій Горбачов:

«Я запам’ятаю Lubomyra Mandziy ось такою: усміхненою, відкритою, відданою справі, доброзичливою, конструктивною, здатною ретельно занурюватися у суть проблеми, слухати інших, гаряче сперечатися, щоб знайти рішення. І безмежно закоханою в освіту. Сумно і боляче, але сьогодні вона пішла від нас. Щирі співчуття всім, кому дорога ця непересічна людина. Хай їй буде земля пухом.

P.S. Це фото я зробив під час EdCamp у рідному для Любомири Дрогобичі. Лютий 2020 року.

Ми ще не знали тоді, що насувається пандемія, і що саме пані Любомирі доведеться виконувати обов’язки міністра освіти і взяти на себе перший найважчий удар перших місяців повної невизначеності в умовах карантину. Ми не знали тоді, що за кілька тижнів після цього фото вона дізнається страшний діагноз, про хворобу, з якою вона мужньо боролася півтора роки. Лише зараз ми можемо вповні оцінити силу волі та величезну мужність цієї людини: це варто глибокої поваги та шанобливої вічної світлої пам’яті».

Коротка біографія Любомири Мандзій

Народилася в селі Опака Дрогобицького району Львівської області.

Кар’єру розпочала на кафедрі політології філософського факультету Львівського університету імені Франка. Там працювала з 2001 по 2016 рік.

З 2016 по 2019 рік очолювала департамент освіти та науки Львівської облдержадміністрації.

Здобула перемогу в конкурсі на посаду голови Львівського облуправління Держслужби якості освіти в 2019 році.

З вересня 2019 року стала заступницею пані міністра освіти Ганни Новосад.

З 25 березня по 26 червня 2020 року була в.о. міністра освіти і науки. В останні місяці працювала заступницею голови МОН Сергія Шкарлета. 

За значний внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм 2020 року Любомира Степанівна отримала державну нагороду України «Орден княгині Ольги III ступеня».

Інформація про похорон

Парастас відбудеться в неділю 28 листопада 2021 р. о 19:00 у храмі Вознесіння Господнього (за адресою: м. Львів, вул. Любінська, 111; перехрестя вул. Виговського і вул. Любінської).

Чин похорону відбудеться в понеділок 29 листопада 2021 р. у храмі Вознесіння Господнього (за адресою: м. Львів, вул. Любінська, 111; перехрестя вул. Виговського і вул. Любінської).

О 10:00 — Божественна літургія, по закінченні — Чин похорону.

Три цитати з останнього інтерв’ю Любомири Мандзій для «Освіторії»

«Усі учасники освітнього процесу творять реформу. Вона не може бути виключно реформою МОН чи спільноти вчителів. У творенні Нової української школи задіяні всі — діти, батьки, вчителі».

«В Україні є багато прекрасних шкіл, які мріють про реальну автономію та хочуть створити власну освітню програму. Так само існують школи, які користуються типовою освітньою програмою. Але що їх об’єднує — необхідність досягти результату. Яким шляхом — це вже компетенція вчителя».

«Виконувати обов’язки міністра освіти і науки — це, напевно, найскладніший виклик, який припав на мою кар’єру. Найскладніше на цій посаді було шукати та приймати абсолютно нові рішення, щоб забезпечити безперервний освітній процес в умовах карантину».

Поділитися цією статтею