Ігор Юхновський був одним із творців Акта про державну незалежність України і очолював парламент під час проголошення Незалежності.

Про його смерть повідомив мер Львова Андрій Садовий.

«Світла, добра, мудра людина. Почесний громадянин Львова. Творець України. Обличчя Незалежності», — додав Андрій Садовий. 

Ігор Юхновський — перший віцепрем’єр-міністр України, фізик-теоретик, політик і громадський діяч. Він народився 1 вересня 1925 року на Рівненщині. Був автором ідеї референдуму 1 грудня 1991 року, який закріпив Незалежність України. У 2005 році йому присвоїли звання «Герой України». Також він був співзасновником Українського інституту національної пам’яті. 

«Не стало одного з батьків-засновників незалежності, людини, в якої я особисто намагався вчитися політики», — написав Володимир В’ятровичнародний депутат України, у минулому — голова Українського інституту національної пам’яті.

«Він був серед тих, хто проголошував відновлення Незалежності України, ветеран Другої світової, учений, фізик-теоретик, найстарший з-поміж депутатів Верховної Ради усіх скликань і один з найбільш досвідчених політиків нашої держави. Сьогодні на 98 році життя у кращий світ відійшов Ігор Юхновський. Дякуємо, що були. Світла пам’ять», — написав Максим Козицький, очільник Львівської ОДА.

Фото: Локальна історія

Поділитися цією статтею