В Україні підлітки можуть отримати психологічну допомогу за принципом «рівний-рівному» від однолітків. Про це розповіли на відкритому діалозі з молоддю «Турбота про ментальне здоров’я», що був організований за сприяння молодіжного руху Teenergizer та Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), повідомляє сайт Офісу Президента.

«Скаржитися на тривогу, поганий настрій, сум у нашому суспільстві не дуже заведено. І особливо коли ти — молода людина, підліток. «Ну які в тебе можуть бути серйозні тривоги?», — каже традиційне суспільство. Та це — знецінення проблеми. Бо минулої осені ЮНІСЕФ укотре дослідив ментальне здоров’я підлітків та молоді у 21 країні. Кожен п’ятий опитаний віком від 15 до 24 років зізнався, що почувається пригніченим і не відчуває наснаги до жодних справ. Особливо на тлі пандемії, коли «зламався» звичайний режим, спосіб життя, хтось із близьких захворів, втратив роботу», — зазначила під час діалогу Олена Зеленська.

Вже зараз молодь може отримати безкоштовні онлайн-консультації з питань ментального здоров’я під час загострення військового конфлікту.

Найбільш поширеними темами, що хвилюють підлітків сьогодні, є:

  • тривога через можливий військовий конфлікт,
  • особисті відносини,
  • сексуальне здоров’я,
  • селф-харм (навмисне нанесення шкоди самому собі),
  • депресії,
  • ізоляція тощо.

Згідно з даними дослідження ЮНІСЕФ, підлітки найчастіше шукають психологічну допомогу в інтернеті. Тож психологічна онлайн-підтримка є основним каналом, до якого звертаються молоді люди.

Команда молодіжного руху Teenergizer надає безкоштовні онлайн-консультації на своєму сайті.

За словами експертів, підлітки не часто обговорюють свої проблеми із батьками чи вчителями у школах. Провідний світовий досвід демонструє, що підтримка «рівний-рівному» іноді є вирішальною. ЮНІСЕФ разом з Teenergizer впровадили проєкт із розширення та вдосконалення онлайн-консультацій для підлітків за методом «рівний-рівному», тобто розмови відбуваються як з професійними психологами, так і між однолітками.

За цей час 130 підлітків-консультантів «рівний-рівному» пройшли навчання та надали більш ніж 12 000 онлайн-консультацій для підлітків.

Поділитися цією статтею