Це зазначили експерти шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» в аналітичній записці «Заробітна плата вчителів: вимоги закону про освіту — аналітична записка».

Базова заробітна плата вчителя найнижчої кваліфікаційної категорії має бути не меншою ніж три розміри мінімальної заробітної плати в Україні. Про це йдеться в Законі України «Про освіту» № 2145-VIII від 5 вересня 2019 року. Але дослідники заявляють: вже декілька років це не відповідає дійсності.

«Якщо використовувати перехідні вимоги закону про освіту, за яких посадовий оклад вчителя найнижчої кваліфікації дорівнює 4 прожитковим мінімумам, це збільшить загальні бюджетні витрати більш ніж удвічі. Якщо використовуються постійні вимоги, за якими посадовий оклад вчителя найнижчої категорії дорівнює 3 розмірам мінімальної заробітної плати, бюджетні витрати подвоюються ще раз. Ми робимо висновок, що норми закону про освіту неможливо виконати без суттєвої реформи оплати праці вчителів в Україні», — зазначають вони.

Прочитати повний текст записки можна за посиланням.

Аналітична записка
Поділитися цією статтею