У рамках проєкту «Осінь на Плутоні 2.0» українські підлітки зняли 75 документальних стрічок про літніх людей. Фільми можна подивитись онлайн, повідомляє Суспільне.

Режисери Сашко Брама та його команда безкоштовно навчили 120 підлітків з маленьких міст та сіл України знімати документальне кіно. Навчання відбувається в рамках всеукраїнського освітнього проєкту документалістики «Осінь на Плутоні 2.0» за підтримки Українського культурного фонду.

Метою проєкту організатори називають створення додаткових шляхів для творчого розвитку школярів, які живуть у селах і містечках.

Українські режисери та монтажери навчали підлітків азів сторітелінгу та кінодокументалістики, щоб вони зняли документальні історії про своїх літніх родичів на звичайні смартфони.

Загалом діти створили 75 фільмів — їх монтували професійні кінематографісти. Найкращі з них будуть презентувати на фестивалях документального кіно, але деякі можна подивитись вже зараз на YouTube-каналі проєкту.

«Ми знаємо, скільки цікавого та щемливого можуть розповісти наші бабусі та дідусі. Разом з тим розуміємо, що часто в молоді не вистачає часу для діалогу з літніми родичами. Про що говорити? Як почати розмову? І, взагалі, навіщо це потрібно? Ментори проєкту «Осінь на Плутоні 2.0» готові поділитися з тобою відповідями на ці питання та навчити тебе знімати історії, які захочеться передивлятися знов і знов», — розповіли організатори проєкту про свою мотивацію.

«Осінь на Плутоні» — це мистецько-соціальний проєкт, головною метою якого є публічне проговорення психологічних та екзистенційних проблем старості.

Проєкт з’явився чотири року тому, коли кілька театральних режисерів почали працювати у львівському геріатричному пансіонаті, де записали різноманітні історії дідусів та бабусь, на основі яких потім вийшла однойменна театральна вистава.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею