У ВР під це вже розробили новий законопроєкт.

Ідеться про законопроєкт № 9480 «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо захисту прав дітей під час тимчасового виїзду за межі України».

Якщо його схвалять, то підлітки від 16 до 18 років зможуть виїжджати за межі країни лише в супроводі одного з батьків та за згодою другого, у супроводі довіреної особи, а якщо йдеться про дитину-сироту або дитину, позбавлену батьківського піклування, — з дозволу органу опіки і піклування, який надаватиметься в порядку, визначеному Кабміном. Самостійні подорожі тепер будуть доступні лише з 18 років.

Причина нововведення — невідповідність українського законодавства європейському. Як повідомляє «РБК-Україна», станом на червень 2023 року в країнах Європи зафіксовано близько 240 випадків, коли в українських біженців забирали дітей. Адже в більшості країн Європи пересування дітей без супроводу батьків (законних представників) до досягнення ними 18 років заборонено. Тому діти віком від 16 до 18 років, які потрапляють до Європи без супроводу батьків, вважаються «неповнолітніми іноземцями без супроводу батьків». А такий статус, у свою чергу, тагне за собою поліцейське спостереження, спостереження з боку соціальних служб, а також імовірність розміщення підлітків у спеціальних шелтерах та призначення тимчасових опікунів.

Поділитися цією статтею