Цього року всі лекції від найкращих українських вчених, економістів, літературознавців будуть викладені онлайн. Усі 6 лекцій стануть доступними всім охочим на YouTube-каналі Клятого Раціоналіста (Артема Албула). Nobilitet 2023 — це препаті вручення Нобелівської премії, яка відбудеться вже сьомий рік поспіль у Києві.

Проєкт продовжує розповідати за що, кому, а головне — навіщо була присуджена цьогорічна нобелівка.

Цьогорічні спікери препаті Nobilitet 2023:

  • Юрій Халавка, завідувач кафедри хімії в ЧНУ, доктор хімічних наук, розповість про те, як квантові точки змінюють властивості та як вони застосовуться в сучасних технологіях.
  • Ксенія Гулак, редакторка «Моя наука» та генетикиня в Інституті зоології ім. І. І. Шмальгаузена НАН України, розкаже про мРНК та нові типи вакцин і як вони впливають на медичні дослідження та біологію.
  • Світлана Благодєтєлєва-Вовк, кандидатка економічних наук і голова ради ГО ТРОН, розкриє тему гендерної рівності в економіці: чому це важливо та як це впливає на сучасне суспільство.
  • Олена Шевченко, правозахисниця та феміністка, засновниця «Маршу жінок» і лауреатка премії «Жінка року» від TIME 2023, поговорить з нами про значимість боротьби за гендерну рівність та права жінок і вплив цього на міжнародну політику.
  • Богдана Романцова, літературна оглядачка «Українського тижня», редакторка видавничих проєктів видавництва «Темпора», поділиться з нами своїми думками про гіпнотичні романи Йона Фоссе та пошук Бога в літературі — і як це впливає на сучасну літературну сцену.
  • Володимир Безгуба, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник лабораторії надпровідної квантової електроніки, розповість про аттосекунди та нові можливості і їхній вплив на сучасні дослідження у сфері квантової фізики.

Артем Албул, засновник каналу «Клятий Раціоналіст»: «Я цього року радо приймаю Нобілітет на своєму каналі. Це дозволить усім охочим почути від українських науковців та експертів про нобелівських лауреатів, подискутувати в коментарях, а також задонатити на Сили оборони. Формат стріму для події новий, але настав час спробувати і таке».

Ольга Маслова, співзасновниця ініціативи Nobilitet: «Нові часи потребують нових рішень. Цього року хочеться, щоб якомога більше людей отримали можливість почути про досягнення, що змінюють світ. Онлайн-формат дасть змогу долучитись усім зацікавленим в Україні та поза нею і подивитися лекції у зручний для себе час. А безкоштовний доступ дозволить глядачам більше задонати на потреби Сил оборони, без яких взагалі нічого б не було».

Жива частина препаті відбудеться 9 грудня — чекайте на оновлення, щоб дізнатися більше деталей. Більше про подію та спікерів можна дізнатися на сайті та на Facebook-сторінці події.

Поділитися цією статтею