Головна мета громадського обговорення — дати школам більше гнучкості для того, щоб упроваджувати різноманітні інтегровані курси та навчальні предмети. Зокрема, там вилучили курси російською, збільшили кількість годин для вивчення історії та додали навчальні програми з кримськотатарської мови.

Про це зазначили в МОН. 

Основні зміни, які наразі пропонують, виглядають так:

Розподіл навчального навантаження між освітніми галузями здійснили на основі мінімальної кількості годин. Також виділили резерв годин, які можна перерозподіляти між різними освітніми галузями. Оновлений механізм заклад освіти може використовувати для побудови освітніх траєкторій для різних класів однієї паралелі.

Визначили кількість годин на інтегровані курси різних освітніх галузей та увідповіднили їх із навчальними предметами.

Уніфіковали родові назви для інтегрованих курсів: природничої галузі — Інтегрований курс природничої освітньої галузі; громадянської та історичної освітньої галузі — Інтегрований курс історії, Інтегрований курс історії та громадянської освіти; соціальної та здоровʼязбережувальної освітньої галузі — Інтегрований курс соціальної та здоровʼязбережувальної освітньої галузі.

Визначили кількість годин на міжгалузеві інтегровані курси. Вони є вибірковим освітнім компонентом, який можна впровадити через перерозподіл навчальних годин інших освітніх галузей.

Додали вимоги до організації освітнього процесу в класах з навчанням мовою корінного народу та/або національної меншини.

Надали рекомендації щодо структури й вимог до модельної навчальної програми (МНП).

Зі списку модельних навчальних програм вилучили неактуальні курси, повʼязані з молдовською та російською мовами.

Додали до переліку модельні навчальні програми з кримськотатарської мови для 5–6-х, 7–9-х та 5–9-х класів.

Збільшили мінімальну кількість годин на вивчення громадянської та історичної освітньої галузі.

Освітяни можуть долучитися до обговоренння і надсилати власні пропозиції до 20 червня 2024 року на електронну пошту: svitlana.fitsailo@mon.gov.ua.

Поділитися цією статтею