Тематичний кластер «Освіта» — один з понад 20 кластерів та спеціальних проєктів цьогорічного Львівського міжнародного BookForum. Фокусна тема 2021 року — «Гра в дорослішання: як ми зростаємо незалежними».

28 BookForum відбудеться 15–19 вересня 2021 року у Львові. Уперше за всю історію Форум триватиме відразу у двох форматах: онлайн та офлайн. Організатори готують понад 100 подій, серед яких і традиційна Ніч Поезії та музики non-stop.

У межах кластеру «Освіта» гості зможуть переглянути три панельні дискусії онлайн.

Дискусія «Виховуємо дорослих: книги та інші засоби для осмисленого батьківства»

16 вересня о 14:00

Модерує Олена Павлова — журналістка та редакторка, кураторка культурних проєктів, членкиня PEN Ukraine, авторка популярного комікс-персонажа Кота Інжира.

Спікери:

  • Інна Большакова — методистка Новопечерської школи, тренерка та експертка з розвитку критичного мислення, авторка програм та підручників для початкової школи НУШ.
  • Дар’я Озерна — журналістка, біологиня і популяризаторка здорового способу життя; авторка серії книг «Оптимістично про здоров’я».
  • Катерина Кисельова — журналістка, редакторка Освіторія.Медіа, співавторка книги «Як не збожеволіти від батьківства».

Про що говоримо?

Які обирати книжки, ігри, підходи до виховання та навчання дітей необхідних навичок? Обговоримо критичне мислення й креативність, емоційний інтелект, комунікацію та інші навички, потрібні в щоденному житті як дітям, так і дорослим. Означимо роль батьків та вчителів у вихованні майбутніх дорослих. Дамо поради нинішнім дорослим у подоланні прогалин минулого для щасливого сьогодення.

Відверта розмова «З дітьми про дорослішання»

19 вересня о 12:00

Модерує Анастасія Євдокимова — освітянка та кураторка культурних проєктів, літературна критикиня, викладачка української мови та літератури, зіркова вчителька Всеукраїнської школи онлайн.

Спікери:

  • Саша Мауріна — учениця 10-го класу печерської гімназії № 75 міста Києва, учасниця проєкту «Читай-Пиши»
  • Аріна Єна — студентка Віденського університету, вивчає театральні, фільмознавчі та медійні студії

Про що говоримо?

З талановитою та проактивною молоддю говоритимемо про них самих. Якими хочуть бути майбутні дорослі? Якою бачать державу майбутнього, в якій би хотіли рости та розвиватися? Що їм потрібно для щастя, реалізації, здійснення мрій? Про що мріють, що дивляться та читають?

Дискусія «Українське суспільство: зріле чи інфантильне?»

19 вересня о 15:00

Модерує Ростислав Семків — український письменник, літературознавець, літературний критик, перекладач, видавець, доцент Національного університету «Києво-Могилянська Академія», директор видавництва «Смолоскип».

Спікери:

  • Оксана Забужко — відома сучасна письменниця, поетеса, есеїстка та публічна інтелектуалка.
  • Ігор Козловський — вчений, релігієзнавець, кандидат історичних наук, письменник та громадський діяч.
  • Сергій Квіт — освітній і громадський діяч, педагог, літературознавець, журналіст, міністр освіти і науки України (2014–2016 рр.), голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Про що говоримо?

Проведемо певну кореляцію між дорослішанням, зрілістю суспільства та рівнем його освіти. Де зараз українська освіта та на якому рівні розвитку українське суспільство? Яке воно — здорове й доросле українське суспільство та що потрібно для того, аби йому таким стати? Поговоримо й про роль освіти у цьому процесі.

28 BookForum відбудеться за підтримки Українського культурного фонду, Львівської міської ради, Львівської облдержадміністрації.

Поділитися цією статтею