Розробник міжнародного тестування PISA Андреас Шляйхер розповів службі ВВС про 10 основних викликів освітніх систем.

Сфера освіти незабаром зіткнеться з такими проблемами:

  1. Економічна нерівність зростає: деякі стають надто багатими, а деякі — надто бідними, через що майже зникає прошарок населення із середніми статками. Це явище може негативно позначитися і на освіті.
  2. Прогнозується, що в країнах Азії відтепер буде найбільш освічене населення.
  3. Збільшення кількості мігрантів становитиме виклик для шкіл, які повинні будуть пристосовуватися до учнів з різноманітними культурними особливостями.
  4. Питання фінансування повинно буде вирішуватися стратегічно, особливо проблема того, хто саме має фінансувати заклади освіти.
  5. Цифрові технології можуть впливати на інформаційну сферу, що може створювати однобоке висвітлення певних подій. Школам доведеться розробляти нові методики навчання, щоб показати учням різні точки зору та ідеї.
  6. Здібності людей повинні розвиватися таким чином, щоб мати змогу конкурувати з можливостями машин.
  7. Освіта дорослих, яким потрібна перекваліфікація, є менш доступною. Однак це варто буде змінити, щоб доросле населення змогло бути конкурентоспроможним на ринку праці.
  8. Сучасні підлітки зізнаються, що їм досить важко без підключення до інтернету. Освітнім системам доведеться взяти це до уваги й навчитися використовувати онлайн-технології в навчанні.
  9. Вважається, що школа має прищеплювати дітям життєві цінності, однак у все більш поляризованому світі важко визначити, хто ж ці цінності встановлює, і вже є сумніви, що взагалі варто вважати цінністю.
  10. Для дітей у деяких куточках планети ці тенденції можуть і не бути актуальними, бо в них проблеми навіть важчі: заклади освіти є малодоступними, а якість освіти — низькою.
Поділитися цією статтею