На прес-конференції в УНІАН 15 лютого було представлено результати соціологічного дослідження «Освіта очима батьків», проведеного соціологічною агенцією «Фама». Про це повідомляє прес-центр УНІАН.

Опитування було проведено у вересні-жовтні 2017 року. Застосовувалась пропорційна стратифікаційна вибірка. Участь в опитуванні взяли 1000 батьків дітей віком від 7 до 16 років, які проживають у поселеннях міського типу [крім території АР Крим, Донецької та Луганської областей].

Так за результатами 53% батьків визнають, що беруть на себе відповідальність в освітньо-виховному процесі своїх дітей повною мірою. Але при цьому 51% респондентів переконані, що вони не можуть впливати на освітньо-виховний процес у навчальному закладі, де навчається їхня дитина.

Атрибутами якісної освіти батьки визнають: кваліфікованих педагогів, які віддані своїй справі (90,4%), якісні знання (89,9%), безпечність перебування в навчальному закладі (85,4%), мотивацію дітей до навчання як вдома, так і в школі (81,4%), всебічний розвиток (79,3%), довірчі стосунки між учнями та вчителями (79,0%), використання інноваційних підходів до навчання (78,2%).

Основною проблемою батьки визначають: недостатнє фінансування шкіл (28% учасників), важку програму (19%), низький рівень кваліфікації педагогів, непрофесійність (14%).

Також 5% батьків вважають, що в навчальній програмі є багато непотрібних (зайвих) предметів. 8% респондентів незадоволені переповненими класами та школами. 10% респондентів турбує питання недоукомплектованих шкільних бібліотек.

Для 2% батьків проблема полягає ще й у тому, що навчальна програма та вимоги до знань, які необхідно засвоїти учню, часто змінюються через безперервне реформування системи освіти, однак при цьому ще 2% вважають, що система освіти інертна і немає швидкої реакції на суспільні зміни та вимоги сучасності.

Прочитати детальніше результати дослідження можна на сайті соціологічної агенції «Фама». Агенція створена в січні 2010 року. Із 2011 року Агенція є колективним членом Соціологічної Асоціації України (САУ), а з 2016 року — акредитована як всеукраїнська дослідницька організація.

Поділитися цією статтею