Український центр оцінювання якості освіти опублікував посібник, який містить резюме найважливіших теоретичних і методологічних положень PISA для оцінювання природничо-наукової грамотності 15-річних учнів. Про це повідомляється на сайті УЦОЯО.

Згідно з посібником, природничо-наукова грамотність — це здатність людини як свідомого громадянина вивчати й розв’язувати питання, пов’язані з наукою та ідеями про науку. Вона визначається трьома компетентностями:
• пояснення явищ науково;
• оцінювання й розроблення наукового дослідження;
• наукове інтерпретування даних і доказів.

Посібник містить методичні матеріали для вчителя, роздаткові матеріали, приклади завдань і досліджень, критерії для їх оцінювання та тести для перевірки засвоєного матеріалу. Тематика завдань: навколишнє середовище, природні ресурси, здоров’я, технології тощо.

Переглянути посібник можна за посиланням.

PISA вивчає те, наскільки 15-річні підлітки здатні використовувати навчальні здобутки в різноманітних життєвих ситуаціях для розв’язування особистісно й суспільно значущих проблем. Це міжнародне дослідження зосереджене на найважливіших напрямах навчання, а саме: читацька грамотність (reading literacy), математична грамотність (mathematical literacy) та природничо-наукова грамотність (science literacy). Проект запроваджено  Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Українські учні вперше візьмуть участь у дослідженні у 2018 році.

Поділитися цією статтею