Міністерство освіти і науки України оприлюднило проєкт конкурсного відбору підручників (крім електронних) та посібників для шкіл. Зауваження та пропозиції до проєкту можна надсилати до 23 травня.

Відповідно до проєкту конкурс складатиметься з двох частин:

  • проведення дизайнерської експертизи підручників/посібників;
  • вибір підручників/посібників закладами освіти, визначеними цим Порядком, за їх електронними версіями та їх обговорення.

У проєкті не згадано про науково-методичну й антидискримінаційну експертизи. Утім, на конкурс подаватимуть лише підручники, які вже отримали гриф МОН, тобто пройшли експертну оцінку з точки зору їхнього змісту та психолого-педагогічних якостей. Гриф навчальній літературі надають галузеві комісії згідно з Порядком надання грифів навчальній літературі та навчальним програмам. За цим порядком експертизу підручників і посібників проводять експерти з предметних груп, які зібрані відповідним наказом.

Крім того, органам державної влади та місцевого самоврядування пропонується заборонити рекламу підручників та посібників до закінчення конкурсу.

Можливість друкувати держкоштом певні підручники та посібники залежатиме від сумарного узагальненого результату вибору закладами освіти з однієї назви підручників або посібників (за умови наявності рішення дизайнерської комісії про доцільність видання).

«Документ пропонує закріпити за вчителями виключне право здійснювати вибір навчальної літератури. Саме цей принцип відбору шкільних підручників послідовно захищає Національна освітня асоціація. Підручники і посібники для всіх класів «Нової української школи» вчителі вибиратимуть із проєктів, які матимуть гриф «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України», — наголосили в Національній освітній асоціації.

З повним текстом проєкту можна ознайомитись на сайті Міністерства.

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 23 травня 2021 року на електронні адреси: konkurs.imzo@gmail.com та khomenko@mon.gov.ua

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею