Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив роз’яснення у відповідь на скарги з приводу проведення ЗНО 2018 з англійської мови. Про це повідомляється на сайті центру.

Найбільше скарг надійшло на завдання тесту №59, де в слові Attraction допущено одрук – перший склад написаний з однією літерою t. За висновками фахівців предметної комісії при УЦОЯО ця помилка не впливає на розуміння змісту завдання та його виконання. Однак залишається питання, чи буде зараховуватися помилка у разі написання учасником ЗНО відповідного слова з однією буквою t. Це питання 3 червня, буде розглянуто на окремому засіданні фахової предметної комісії.

Також скаржилися на якість звуку під час аудіювання та вимову одного з дикторів, який начитував текст. Вимова диктора, за словами центру, – це необхідна вимога, аби створити завдання різної складності для учасників тестування з різним рівнем підготовки. Адже одна з компетентностей, які має отримати випускник школи вивчаючи англійську, – це розуміння іноземців, що спілкуються з різним темпом та з різною вимовою.


Враховуючи ці та інші недоліки, УЦОЯО заспокоює абітурієнтів:

По-перше, згідно з методикою шкалювання максимальний бал (200) отримає не той, хто виконає всі завдання тесту, а той, хто набере найбільшу кількість тестових балів серед усіх учасників тестування.

По-друге, члени фахових предметних комісій із затвердження ключів при УЦОЯО докладно вивчають зміст кожного тестового завдання й визначають можливість використання результатів його виконання в загальному результаті учасників (тобто некоректні завдання можуть врешті не враховуватися у загальному підсумку балів).

По-третє, експертна комісія при УЦОЯО з визначення порогу «склав/не склав» також ретельно вивчає завдання тесту, його характеристики й лише після цього встановлює поріг.

Поділитися цією статтею