У 2021 році батьки повністю оплачуватимуть харчування дітей у дитячих садочках, повідомив офіційний портал КМДА.

В.о. першого заступника голови КМДА Віталія Кличка Валентин Мондриївський розповів, що харчування дітей у садочках із цього року фінансуватиметься повністю коштом батьків. Натомість у КМДА обіцяють, що здавати гроші на ремонт, обладнання, дезінфекцію тощо батьки більше не будуть. На ці потреби перерозподілені кошти з міського бюджету, а з директорами садочків, які продовжать практикувати «побори», будуть достроково розривати контракт.

«Дезінфекція, ремонти, забезпечення садочків кваліфікованим викладацьким складом та всім необхідним — от на що зараз переорієнтовано міські кошти. Водночас харчування дітей у садочках із цього року фінансуватиметься повністю коштом батьків. Утім, вони оплачуватимуть виключно ті дні, коли дитина фактично перебувала у садочку. Звісно, це не стосується пільгових категорій дітей, кількість яких щороку зростає. За їхнє харчування, як і раніше, стовідсотково сплачуватиметься зі столичного бюджету. Ми маємо припинити ганебну практику, коли з батьків збирали гроші на «штори», і чітко спрямувати фінанси на потреби садочків, а батькам залишити лише одну статтю фінансування — харчування дітей. До того ж із директорами, які допускатимуть збирання грошей з батьків на щось окрім харчування, буде достроково розірвано контракти», — зауважив Валентин Мондриївський.

Таке рішення, стверджує чиновник, сприятиме ефективному використанню бюджетних коштів.

Аргументів на користь такої схеми два. По-перше, за останній рік середня наповненість садочків впала більш ніж на 10 % і за минулий рік склала в місті трохи більш як 50 %.

«Майже половина місць залишаються вільними, при чому черга до садочків і досі існує, хоч і значно менша. Місто щомісячно фінансує садочки з розрахунку понад чотири з половиною тисячі гривень на дитину, а кожне невідвідування — гроші в повітря. Ми маємо нарешті стати ефективними господарями й раціональніше використовувати гроші платників податків», — заявив Валентин Мондриївський.

Ще одна причина, яку наводить КМДА, — столичні дитячі садки фінансуються з міського бюджету, який формується з податків киян, і водночас чверть дітей у дошкільних закладах освіти не мають київської прописки.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею