В Україні завершено перший етап реформування шкільного харчування, а саме оновлення нормативної бази. Про це повідомила дружина Президента Олена Зеленська на своїй сторінці у Facebook.

«Перший етап реформування шкільного харчування — оновлення нормативної бази — успішно завершено. Останній і найважливіший документ, норми та Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, 24 березня був затверджений постановою Кабінету Міністрів України, а вчора — офіційно опублікований», — написала Зеленська.

Усі шкільні заклади з 1 вересня 2021 року зобов’язані, зокрема, зменшити кількість цукру у 2–2,5 раза — до 7,5 г на один прийом їжі; збільшити кількість фруктів до 100 г на один прийом їжі; зменшити кількість хліба на один прийом їжі з 60–80 г до 30–50 г; збільшити кількість м’яса так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей; збільшити кількість молочних продуктів під час формування меню.

Раніше кількість молока та кисломолочних продуктів на тиждень становила 100 мл, також було передбачено 100 г сиру кисломолочного та 30 г сметани. Нові норми передбачають наявність однієї порції молока або молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока, або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

Зеленська зазначила, що незабаром відбудеться презентація оновленого меню для шкіл, розробленого з урахуванням усіх вимог та нормативів.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею