Міносвіти схвалило нову редакцію Базового компонента дошкільної освіти, повідомляють на сайті МОН.

Впровадження цього документа дасть змогу продовжити реформу дошкільної освіти, а також забезпечить наступність між дошкіллям і школою.

Базовий компонент дошкільної освіти — це Державний стандарт, що визначає вимоги до обов’язкових компетентностей та результатів освіти дитини дошкільного віку, а також умови, за яких вони можуть бути досягнуті відповідно до міжнародних стандартів якості освіти.

«Новий Стандарт орієнтований на запит українського суспільства щодо якісного дошкілля. Мета оновлення документа — не лише приведення українського дошкілля до міжнародних стандартів якості, а й забезпечення наступності між дошкільною та початковою освітою. Якісна та доступна дошкільна освіта — пріоритет для МОН, а оновлений Базовий компонент є вагомим кроком на шляху до цього», — зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Схвалений Стандарт ґрунтується на повазі до особистості дитини, її потреб та можливостей, індивідуального досвіду, зазначають у МОН.

Також ціннісними орієнтирами документа є зміцнення й збереження фізичного та психічного здоров’я дитини та її емоційний розвиток, визнання розвивального потенціалу безпечного та інклюзивного освітнього середовища тощо.

Очікується, що оновлений Стандарт забезпечить підвищення доступності дошкільної освіти в Україні. Зокрема, він спрямований на забезпечення рівного доступу до дошкільної освіти всіх дітей раннього та дошкільного віку, зокрема й дітей з особливими освітніми потребами, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Після доопрацювання Базовий компонент дошкільної освіти буде затверджено наказом МОН та оприлюднено на сайті.

Фото https://ua.depositphotos.com.

Поділитися цією статтею