З червня в Україні запрацювала у відкритому доступі Національна платформа можливостей професійного розвитку педагогічних працівників «EdWay».

Вона призначена для цифрової підтримки підвищення кваліфікації педагогічних працівників на всіх етапах. А також сприяє розбудові партнерського середовища та конкурентних умов для розвитку ринку можливостей підвищення кваліфікації на засадах: рівності, взаємоповаги, прозорості, підзвітності, відповідності державній освітній політиці.

Розробили платформу в Громадській організації «ЕдКемп Україна». В організації наголошують, що створення такої платформи актуальне з огляду на важливість цифровізації підвищення кваліфікації освітян:

«Ми в команді EdCamp Ukraine завжди щиро віримо, що те, що ми очікуємо від наступних поколінь (знання, навички, компетентності), в першу чергу має відображатися в нас, в освітянах.

Якщо ми говоримо, що навичка навчання протягом життя (Lifelong Learning) є такою, якою мають володіти майбутні українці й українки, то тоді ми будемо професійно зростати.

Звичайно, це не єдина причина, чому цифровізація важлива. Світ стрімко змінюється, учительська професія має серйозний виклик, який полягає в тому, що ми готуємо дітей для майбутнього, для професій, які сьогодні ще можуть не існувати. Тому я вважаю, що вчителі мають постійно вкладатися у свій розвиток.

Підвищення кваліфікації також є вимогою законодавства й важливим наріжним каменем Нової української школи, на якому все це тримається. Вимога полягає в тому, що від освітян очікується професійний розвиток щонайменше 150 годин протягом 5 років.

Якщо говорити про цифровізацію, то період пандемії чітко дав усім зрозуміти, що, на жаль чи на щастя, немає дороги назад до нашого традиційного класу, ми маємо вміти бути гнучкими, поєднувати онлайнові й офлайнові форми роботи, бути ефективними, бути на зв’язку, говорити однією мовою.

Тому, звичайно, компетентності у сфері інформаційних технологій і цифровізації є вимогою часу», — наголосив Голова Ради ГО «​ЕдКемп Україна», член Консультативної ради з питань сприяння розвитку системи загальної середньої освіти при Президентові України, кандидат технічних наук Олександр Елькін.

Основною цільовою аудиторією Платформи є педагогічні працівники, для яких передбачено:

  • широкі можливості для пошуку програм підвищення кваліфікації та стажування;
  • автоматизоване подання заявок на навчання за обраними для опанування програмами;
  • здійснення індивідуального планування власної траєкторії професійного розвитку і підвищення кваліфікації;
  • ведення власного електронного архіву документів про результати підвищення кваліфікації та програм підвищення кваліфікації і стажування;
  • приєднання на Платформі до педагогічних спільнот закладів освіти, в яких працюють, та до Центрів професійного розвитку педагогічних працівників, до яких територіально віднесені заклади освіти, тощо.

Це забезпечує реалізацію права педагогічних працівників на свободу вибору форм, видів, напрямів і суб’єктів підвищення кваліфікації. Ураховуючи, що державні установи виконавчої влади у галузі освіти не мають права створювати певні рекомендовані переліки чи надавати особливі переваги будь-кому із суб’єктів підвищення кваліфікації, то ідея створення такого спільного для всіх, прозорого та відкритого простору була цілком логічною.

«EdWay — це фактично дім, двері якого відчинені для всіх охочих професійно зростати.

Навіть якщо подивитися на логотип цього національного майданчика. Він нам нагадує книжку, закладку або стрілку, вектор, спрямований на нове майбутнє.

Він нагадує нам дім і ми бачимо дах зверху. Фактично це і є дім для всіх, хто навчається серед широкого кола педагогів. Ми маємо звернути увагу й на те, що тут не тільки шкільне вчительство, а й педагогічні працівники з дошкільної, вищої освіти тощо.

І це дім для тих, хто навчається, і тих, хто навчає — абсолютно для всіх, хто в Україні вже має свої програми підвищення кваліфікації в державному й недержавному секторах, бізнесі. Також це це просто експерти, освітяни, які можуть і хочуть передавати свої знання та ділитися власним ефективним досвідом у формі підвищення кваліфікації або стажування.

Головна ідея EdWay — підтримувати життя цього цифрового дому, який дозволяє одній групі зустрітися з іншою групою. Іншими словами, платформа допомагає педагогу, який шукає для себе можливості професійного зростання, знайти саме ті можливості, які йому потрібні.

Платформа створена відповідно до двох важливих законодавчих ініціатив. Перша — професійний стандарт вчительства, який показує, як має розвиватися педагог протягом професійного життя. І друга — постанова Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників».

EdWay, окрім того, що допомагає знайти одне одного, створює певний союз. Вона фактично автоматизує такі речі, як отримання документів про підвищення кваліфікації або складання орієнтовних річних планів професійного зростання, й економить час.

Ця платформа — якісне підвищення кваліфікації з будь-якої точки України», — підсумував Олександр Елькін.

Розробники Платформи: Громадська організація «ЕдКемп Україна», ТОВ «Прозорі рішення».

Реалізується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Інституційні партнери: Державна установа «Український інститут розвитку освіти», Державна служба якості освіти України, Служба освітнього омбудсмена, Державна наукова установа «Інститут освітньої аналітики».

Поділитися цією статтею