Необхідні дії з боку освітян, учнів та батьків у разі оголошення повітряної тривоги до початку та під час навчання пояснювали Київська міська рада та освітній омбудсмен Сергій Горбачов.

Чи можуть батьки забирати дітей під час повітряної тривоги

«До завершення повітряної тривоги дитина повинна залишатися в укритті. Адже так батьки наражають на небезпеку і себе, й дитину», – наголошує Сергій Горбачов.

Якщо тривога розпочалася перед початком освітнього процесу

  • Працівники закладів освіти, школярі або студенти, які під час оголошення сигналу «Повітряна тривога!” перебувають вдома або у дорозі до закладу освіти, мають терміново прослідувати до найближчого укриття;
  • якщо сигнал тривоги пролунав під час прийому/приходу дітей/учнів до закладу освіти, вони, разом із працівниками закладу та батьками або іншими супроводжуючими особами, терміново мають перейти в укриття закладу освіти;
  • після того, як всі учасники освітнього процесу перейшли в укриття, діти/учні до закладів освіти не приймаються до відбою повітряної тривоги.

Якщо тривога застала педагогічного працівника перед початком робочого дня, то «протизаконно та злочинно вимагати від нього прибути до закладу освіти під час повітряної тривоги», наголошує Горбачов, але додає, що у випадку, якщо працівник має змогу за 5-7 хвилин дістатися до роботи, то він може переміститися до укриття закладу освіти.

«Але варто враховувати розташування закладу освіти, у деяких регіонах до укриття необхідно переміститися за 2-3 хвилини.

Якщо у закладі освіти немає укриття, то працівник закладу має переміститися до найближчого до нього укриття за місцем його перебування», – пояснює алгоритм дій омбудсмен.

Якщо тривога розпочалася під час освітнього процесу

Горбачов наголошує, що керівник освітнього закладу заздалегідь має визначити з-поміж працівників відповідальну особу, яка супроводжуватиме школярів під час евакуації та укриття в захисній споруді.

Щойно лунає сигнал повітряної тривоги:

  • відповідальний за евакуацію дітей в укриття вмикає наявну систему оповіщення закладу;
  • вчитель одразу сповіщає учнів про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації та припинення заняття;
  • відповідальна особа разом із вчителями має скоординувати хід евакуації учнів від класу до укриття;
  • вчителі, які проводять уроки, мають прослідувати з дітьми двома колонами або групами до укриття;
  • відповідальні за евакуацію повинні допомогти та організувати швидкий рух до захисної споруди. 1 та 2 класи слідують до укриття з помічниками;
  • учні, які знаходяться на подвір’ї закладу, під час сигналу тривоги повинні вирушити до захисної споруди.

Після відбою тривоги школи мають продовжити освітній процес у дистанційному форматі. Онлайн-навчання має розпочатися не пізніше, ніж через годину після відбою повітряної тривоги.

фото ресурсу zz.te.ua

Поділитися цією статтею