МОН створило Концепцію розвитку англійської в університетах: рівень В1 — обов’язкова умова вступу, В2 — випуску, викладання профільних дисциплін іноземною та «мовні скринінги».

Документ передбачає організацію мовних курсів та інтенсивів. Володіння англійською мовою на рівні не менш як В1 стане обов’язковою умовою для вступу, В2 — для випуску. Частину профільних дисциплін пропонують зробити англомовними та проводити регулярні «скринінги знань», зокрема, запровадити обов’язкове ЗНО з іноземної мови після бакалавріату. Про це розповіла пані міністр освіти і науки Лілія Гриневич, повідомляють у МОН.


«Сьогодні, коли ми дивимось на Україну, то з неангломовних країн Європи, яких є 32, ми за рівнем знання англійської мови перебуваємо на 28 місці. І це свідчить про те, що ми дуже втрачаємо свій потенціал через те, що наші фахівці не знають англійської мови. Тому ми затвердили в Міністерстві освіти і науки разом з нашими партнерами (нам допомагали Британська Рада в Україні, представники закладів вищої освіти, громадські організації) Концепцію розвитку англійської мови в університетах», — відзначила Лілія Гриневич.


Однією з основних проблем англійської в університетах пані міністр назвала рівень, з яким вступники потрапляють у виші — він надзвичайно різний. Це водночас шкодить обом групам — і студентам з низьким рівнем, які не встигають за програмою й не можуть нормально її засвоювати, і сильним студентам, які страждають від політики «орієнтації на слабшого».

Рішення лише одне — забезпечити вхід на рівні В1 усіх студентів на початку навчання. Мета — до 2023 року всі студенти мають оволодіти мовою на відповідному рівні.

Для цього концепція передбачає, що до 2023 року рівень володіння англійською на рівні В1 буде обов’язковим під час вступу на бакалавра. Це передбачає:

  • Складання обов’язкового «скринінгового» тесту з англійської мови всіма вступниками (наприклад, ЗНО або стандартизовані іноземні тести), щоб встановити рівень володіння мовою.
  • Якщо рівень вступника нижчий ніж В1, це не позбавляє його права брати участь у конкурсі на вступ до вищої освіти в звичайному режимі, але такі вступники до початку навчального року (до 1 вересня або до 1 жовтня) повинні пройти мовний інтенсив для досягнення рівня В1.
Поділитися цією статтею
Автор: