Прес-служба МОН опублікувала інтерв’ю міністра освіти і науки Лілії Гриневич інформаційному агентству «Інтерфакс Україна», де вона відповіла на найпоширеніші запитання, що стосуються підсумків підготовки до цього навчального року та планів на наступний рік.

Так, Лілія Гриневич зазначила, що у 2018 році всі, хто хотів влаштувати дитину в перший клас, змогли це зробити. Проблеми, які виникли з бажанням батьків віддати дитину в іншу, не закріплену за їхнім місцем проживання школу, можна буде вирішити перед вступом до п’ятого класу, коли здібності дитини в певному предметі можна буде оцінити вже більш раціонально, а самі діти будуть більш психологічно готові до того, щоб їх оцінювали.

У 2019 році планується почати автоматизацію процесу жеребкування для зарахування дітей у 1-й клас на вільні місця через запуск і пілотування електронних реєстрів (цьогоріч це був «ручний» процес за принципом лотереї). Процесом автоматизації мають зайнятися органи місцевої влади.

Також міністр розповіла про проблему освіти нацменшин – зараз у перших класах у школах національних меншин вивчається 5 годин української мови. Проблеми з угорською громадою, за словами Гриневич, вдалося врегулювати.

Закон «Про професійну освіту» з’явиться десь у кінці осені. Він уже практично готовий після доопрацювання і приведення у відповідність із домовленостями з ЄС та виноситься на громадське обговорення. До кінця осені також планується представити парламенту законопроект «Про загальну середню освіту». Є ще закони «Про освіту дорослих» та «Про фахову передвищу освіту», які зараз перебувають на стадії розробки в МОН.

Щодо теми стипендій міністр заявила, що наразі стипендії отримують 52-53% студентів (спільно з тими, хто отримує соціальні стипендії) і обсяг охоплення стипендіями змінюватися не буде: «Моя позиція як міністра освіти і науки, і поки що я на ній стою, що не можна зараз зменшувати обсяг кількості стипендій».

Поділитися цією статтею