Уряд затвердив нові правила, що регламентують обмеження під час введення карантинних зон. Зокрема, залежно від зони і кількості вакцинованих працівників однією чи двома дозами навчальні заклади зможуть приймати учнів, повідомляється на сайті МОЗ.

Кабінет Міністрів ухвалив зміни до постанови № 1236, що встановлюють нові карантинні обмеження для запобігання поширенню COVID-19. Постанова набирає чинності через 7 днів з моменту публікації.

Зокрема, ухвалені зміни передбачають, що COVID-сертифікат матиме дві опції («жовтий» і «зелений») та міститиме інформацію про вакцинацію, негативний результат тестування (діє 72 години) або одужання від COVID-19. «Жовтий» сертифікат матиме інформацію про перше щеплення, а «зелений» — про повний курс.

Згідно з новими правилами:

  • У разі введення «жовтого» рівня епідемічної небезпеки навчальні заклади працюватимуть за умови наявності не менш як 80 % працівників із «жовтими» чи «зеленими» COVID-сертифікатами.
  • У разі введення «червоного» рівня епідемічної небезпеки заклади освіти працюватимуть лише якщо 100 % працівників мають «зелені» COVID-сертифікати.

Для інших закладів (культури, спортивних) обмеження «жовтого» рівня епіднебезпеки не будуть застосовуватися, якщо всі учасники (відвідувачі) та щонайменше 80 % організаторів масових заходів, працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, спортзалів та басейнів матимуть «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікати.

Остаточне рішення про те, чи надавати послуги тільки вакцинованим, чи дотримуватися всіх карантинних обмежень, залишається за власником.

Крім того, чинні обмеження «червоного» рівня не будуть застосовуватися за умови наявності в усіх учасників (відвідувачів), працівників та організаторів масових заходів (у тому числі релігійних), працівників кінотеатрів, театрів, музеїв чи інших культурних закладів, розважальних закладів, ТРЦ, закладів громадського харчування, ринків, спортзалів та басейнів «зеленого» COVID-сертифіката.

За умови наявності в особи, що перетинає кордон України, «жовтого» чи «зеленого» сертифіката про вакцинацію або одужання від COVID-19 вона може не проходити самоізоляцію. Це стосується й осіб, які прибувають з тимчасово окупованих територій.

Важливо! COVID-сертифікати матимуть кольорові позначки виключно в цифровому форматі, друкувати на папері відповідного кольору не потрібно.

Поділитися цією статтею